Reidar Kaabbel er Vålers nye sjef

Tett på. Hjemme hos Reidar Kaabbel, ny ordfører i Våler.

Tett på. Hjemme hos Reidar Kaabbel, ny ordfører i Våler. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Han har 120 forskjellige rhododendron i hagen, 120.000 kyllinger i fjøset og slapper best av når han hogger i skauen. Han hadde avtalt med familien å ta en pause fra politikken. Isteden blir Reidar Kaabbel (Sp) Vålers neste ordfører.

DEL

Denne artikkelen ble publisert i Moss Avis 1. oktober 2011, rett etter at Reidar Kaabbel hadde blitt ordfører for første gang.

– Det er nok ikke mange som tror på det nå, men jeg hadde aldri tenkt tanken om å bli ordfører. Det var ikke engang meningen at jeg skulle stille til valg. Jeg påtok meg å være leder av nominasjonskomiteen, for jeg var helt sikker på at Kjerstin skulle fortsette som ordfører, sier Reidar Kaabbel (36).

Han hadde avtalt med familien at han skulle ta en pause fra politikken da beskjeden kom om at Kjerstin Wøyen Funderud skulle gi seg.

– Da sa folk som sto på nominasjonslista til Senterpartiet at de ikke ville stå der uten Kjerstin. Men de sa: Vi kan stå der hvis du stiller, sier Kaabbel.

– Det var seint i prosessen, og jeg begynte å få litt nerver. Så ble vi enige om at jeg skulle ta en periode til. Og det gikk ufattelig bra, sier Reidar Kaabbel.

Utålmodig

Så nå blir han ordfører.

– Uka etter valget var merkelig. Da gikk det mange tanker gjennom hodet. Først ble jeg veldig rørt. Og etterpå tenkte jeg: Herregud, hva har jeg gjort nå. Men nå er jeg kjempeklar, sier Kaabbel.

Da folk gratulerte han som ordfører var det mange som sa; nå må du slutte å si ja.

– Jeg er nok et jamenneske, ofte fordi jeg mener at det alltid finnes løsninger. Men jeg vet at jeg ikke kan gjøre alle til lags. Mange har forventninger til mye, men jeg kan ikke trylle, sier Kaabbel og omtaler seg selv som en veldig utålmodig person.

– Det kan vel være bra?

– Ja, men det kan også være fryktelig dårlig. Men jeg er veldig klar for å komme i gang å få gjort noe, sier Reidar.

Og han vet at det blir tøffe tak.

– Det er mange utfordringer, og det blir tøft økonomisk. Men det er en veldig god samarbeidsholdning i kommunestyret. Nå må vi tenke annerledes og smartere, og finne gode løsninger, sier Reidar Kaabbel.

– Kan du love at dere ikke kommer til å heve eiendomsskatten?

– Ingen i kommunestyret var for eiendomsskatt. Men vi kom i en situasjon hvor vi ikke hadde noe valg. Følgene hadde blitt for store hvis vi ikke hadde gjort noe. Vi har ikke noe mål om å øke eiendomsskatten, men vi vet ikke. Vi komme uansett til å ha en stram og nøktern stil, sier Kaabbel.

Røtter

Nøkternheten påstår han at han har med hjemmefra. Kaabbel-familien har dype røtter i Våler. Reidar er fjerde generasjon Kaabbel i kommunestyret.

– Er Kaabbel Vålers svar på Kennedyfamilien?

– Nei! Absolutt ikke. Vi er ikke noe dynasti. Men vi er oppdratt til at vi må engasjere oss, og bidra hvis vi vil få gjort noe. Det har jeg fått med hjemmefra. Vi er nok nøkterne, men vi er ikke så redd for å se nye muligheter.

Nordre Kaabbel gård ligger på venstre hånd etter at man har passert Middagsåsen på vei nordover. Gården er en av tre Kaabbelgårder i Våler, og har vært i familiens eie siden 1600tallet.

– Jeg var ikke klar for å ta valget om å ta over gården da jeg var 18–19 år. Da ville jeg heller studere statsvitenskap eller arkitektur. Men så ombestemte jeg meg og begynte på landbruksskolen likevel. Og det har jeg aldri angret på. Jeg fikk lyst til å drive gården. For mange føles nok tradisjonen med odel som en byrde. Men jeg liker forvaltertanken om å ta vare på det man har og levere det videre til neste generasjon i en bedre stand. Jeg vet ikke om jeg kan overføre det til ordførerjobben, men jeg håper jo det, sier Reidar Kaabbel.

Sammen med en nabo driver han totalt 2000 mål med korn, og har skog og kylling. Han er utdannet agronom og eiendomsmegler, har jobbet mange år som megler i Moss, og de siste årene som salgssjef hos Harald Bjerkes Eftf. med salg av landbruksmaskiner. Den jobben får han permisjon fra når han bli ordfører. Men gårdsdriften fortsetter han med.

Våler

Han føler seg knyttet til Våler.

– Jeg har hatt en veldig bra oppvekst og ungdomstid her. Sånn vil jeg at det skal fortsette.Jeg vil at ungene mine skal ha en trygg og flott oppvekst her, og jeg har eldre foreldre og vil at de skal ha en verdig og fin alderdom her. Derfor var det viktig for meg å få forsikringer fra samarbeidspartiene om utredning av behov i skolen og på helse-og sosialsenteret, og mot kommunesammenslåing.

– Hvorfor er Sp så redde for kommunesammenslåing?

– Det ville være demotiverende å sitte som ordfører og vedta å gå inn i kommunesammenslåing. Jeg ser ikke det er mye å vinne på det økonomisk. Små enheter kan fungere godt, med kort avstand mellom folk og kommunestyret. Det har også mye med følelser og identitet å gjøre, og det skal man ikke kimse av, sier Reidar Kaabbel.

Aktivitet

Vålers nye ordfører er ikke den som liker å late seg. Han sier selv at han har hundre forskjellige interesser og at han aldri kjeder seg.

– Jeg må gjøre noe hele tiden og blir veldig fort engasjert. Hvis jeg blir stressa, som jeg ofte kan bli, får jeg gjort ufattelig masse. Å dra på ferie og ligge på en strand er ikke noe for meg, sier Kaabbel, som blant annet har samlemani og er over gjennomsnittet interessert i antikviteter og gamle ting med historier å fortelle.

– Jeg kobler totalt ut når jeg hogger i skauen, driver på i hagen eller restaurerer antikviteter. Da trives jeg veldig godt. Jeg har alt fra gamle eplesorter til 120 forskjellige rhododendron i hagen, sier Reidar, som også slapper godt av under elgjakta:

– Da må du tvinge deg til å slappe av og være stille, samtidig som du har spenningen over å vente på storoksen ute i naturen.

Siden han var 9–10 år har han hatt dyr. Svaner, påfugl, sauer, geiter, rotter, papegøye, fisker og hest. Nå har han 120.000 kyllinger i året.

– Og du har tid til å bli ordfører?

– Ja! Og jeg er klar!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken