– Motivasjonen min er å få med folk ut på tur for at vi skal ha det hyggelig og sosialt sammen. Treningsutbyttet vi får, ser jeg på som en bonus, sier 38-åringen til Moss Avis.

Gruppen hennes kan i ærbødighet kalles «Tjukkasgjengens lillesøster», og utmarsjene annonseres i en lukket Facebook-gruppe som heter «Gå-Gjengen Våler».

I utgangspunktet tilbys felles gåtur fra parkeringsplassen ved herredshuset tirsdag og onsdag kveld, samt på dagtid onsdag.

Etterspørsel

Henriette startet det hele med turer på onsdagsformiddagene i september 2016.

Ole Andreas Vinje ble med i en sykmeldingsperiode og fulgte opp ved å lede fellesturer på onsdagskveldene etter at han var blitt frisk og var tilbake i arbeidslivet på dagtid.

Etter ønske fra gruppen, dro så Henriette i gang tilbudet på tirsdagskveldene.

Var veldig syk

Tilbudet er positivt, bakgrunnen for at det ble etablert er alvorlig:

Etter at Henriette Jørgensen ble veldig syk under et svangerskap for tre år siden, måtte hun lære seg å gå på nytt.

Jørgensen var på fire ukers opptrening både på Jeløy Kurbad og på Catosenteret.

Og hun er i dag aktiv bruker hos Ekholt Fysioterapi, av Friskliv i Våler, på den nevnte kurbadet og i revmatikerforeningens bassengtrening på Høyenhall i Moss.

Avhengig av å trene

– Jeg begynte med onsdagsturene, fordi det var den eneste dagen jeg ikke hadde noe treningsopplegg.

– Og jeg kan ikke være i ro. Da kommer smertene i kroppen. Så jeg ville gå, og jeg ville ha noen å gå sammen med, forteller 38-åringen.

Jørgensen var regnskapsmedarbeider inntil hun ble syk. Siden har hun vært utenfor arbeidslivet og hun går nå på arbeidsavklaringspenger.

Vil ha med flere unge

Hun har gjennomført kurset «Sykt aktiv» og brenner for å flere med ut:

– I alle gruppene hvor jeg trener, er det flest eldre mennesker. De er hyggelige, og jeg er glad jeg har dem. Men jeg vil veldig gjerne ha med flere på min egen alder. Jeg vet at de finnes der ute. Folk som av forskjellige årsaker står utenfor arbeidslivet og som har det ensomt og kjedelig.

– Jeg vet hvor tabubelagt det kan være å erkjenne at man naver, og at mange av den grunn heller holder seg unna sosiale settinger. Og jeg vet hvor tungt det kan være å komme seg opp av sofaen, sier Henriette Jørgensen og avslutter:

– Samtidig vet jeg hvor godt vi alle har av å komme oss ut og bevege oss og treffe andre. Det gir både fysisk og psykisk gevinst! Og om jeg kan bidra til at noen får et løft, om det så bare er noen få, så er det supert. Da er jeg fornøyd!

Helt til topps

I en mail i bakkant av vårt besøk sender Henriette noen bilder og flere ord:

- Jeg glemte vel å nevne at jeg går på medisiner for å dempe nervesmerter jeg har i kroppen. Og når jeg etter mye frem og tilbake fant ut hva slags trening som funket for meg, så opplever jeg at jeg trenger mindre smertestillende. Så det er uten tvil en vinn vinn situasjon for meg med riktig trening, behandling og aktivitet.

- Bildet av meg med hendene i været er fra en tur jeg hadde sammen med min mann og de to eldste barna opp til Gaustadtoppen.

Det var et mål jeg hadde satt meg. Et mål jeg hadde jobbet lenge for. Jeg gjennomførte turen. Det var en fantastisk følelse å nå det målet. Men det kostet. Det var en utfordrende tur på mange måter, men jeg gjennomførte.

- Og den følelsen av å mestre et mål man har satt seg, er viktig for selvfølelsen. Det er viktig å ha noe å strekke seg etter. Jeg ønsker at flere skal få oppleve den følelsen!

- Men det er viktig å ikke gape for høyt i starten, for da kan fallhøyden bli så stor. Og det er tungt å klatre seg opp igjen. Jeg har selv vært der!