Våler er delt på midten

JA: Stian Bjørnenak med sønnen Jonas bor i Oslo, men er på vålerbesøk i ferien. Han tror kommunesammenslåing vil lønne seg.

JA: Stian Bjørnenak med sønnen Jonas bor i Oslo, men er på vålerbesøk i ferien. Han tror kommunesammenslåing vil lønne seg. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

De som har brukt velgerhjelpen for Våler, er omtrent delt på midten i synet på kommunesammenslåing.

DEL

Jeg ser ikke noen grunn til å være imot kommunesammenslåing. Det vil sikkert lønne seg, sier Stian Bjørnenak, bosatt i Oslo, men på feriebesøk hos moren i Våler.

Cirka halvparten

Blant folk Moss Avis traff ved butikken på Sperrebotn er noen for og noen imot kommunesammenslåing, og noen vet ikke. Slik er det også i resten av kommunen, hvis man skal tro velgerhjelpen til Moss Avis:

Til nå har cirka 278 personer tatt velgerhjelpen for Våler på moss-avis.no. Et av spørsmålene som blir stilt er: Bør Våler slå seg sammen med omkringliggende kommuner? Til dette svarer cirka 43 prosent ja, cirka 47 prosent svarer nei, mens cirka 10 prosent har ikke tatt standpunkt.

HER FINNER DU VELGERHJELPEN

Velgerhjelpen er ingen meningsmåling, men kan fungere som en temperaturmåler. Og i følge den er det altså nesten like mange som sier ja som nei i Våler.

Ordfører Reidar Kaabbel (Sp) er ikke veldig overrasket over det:

– De tilbakemeldingene jeg har fått er at mange er skeptiske, andre er usikre, men det er også delte meninger. Mange oppfatter dessuten at vi ikke har noe valg. Derfor er det viktig å få fram at dette er frivillig. Nå har vi en utredning på gang som skal se på fordeler og ulemper, sier han.

LES OGSÅ: Nesten like mange sier ja

Folkeavstemning

Rune Rafshol (H) er heller ikke overrasket.

– Jeg tror det er en stille majoritet som kommer til å være positive til ny kommunestruktur, iallfall når det kommer fram hva det vil koste i form av avgifter og eiendomsskatt å være egen kommune. Et stort flertall er mer opptatt av tjenestene og av regningen fra kommunen enn at kommunen skal hete Våler, sier Rafshol.

LES OGSÅ: Høyre kraftig tilbake på Moss Avis sitt velgerbarometer

Kommunestyret har vedtatt at Våler kommune ikke kan gjennomføre kommunesammenslåing uten folkeavstemning. Det samme mener brukerne av velgerhjelpen. På spørsmålet om «Bør det være folkeavstemning om kommunesammenslåing?» svarer cirka 72 prosent ja, cirka 24 prosent nei og cirka 4 prosent vet ikke.

– Det er et signal vi får hele tiden. Det er en oppfatning i befolkningen at det skal være folkeavstemning, sier Reidar Kaabbel.

– Hvis befolkningen hadde vært like delt som dette i en folkeavstemning, er dere jo like langt?

– Man kan sikkert spekulere i det, men det er viktig at folket blir hørt i en så viktig sak, sier Kaabbel.

LES OGSÅ: Test deg selv før valget

JONAS ASKAUTRUD, MOSS: Jeg er for. Jeg håper og tror det vil bli bedre offentlig kommunikasjon og trafikkløsninger i en storkommune.

JONAS ASKAUTRUD, MOSS: Jeg er for. Jeg håper og tror det vil bli bedre offentlig kommunikasjon og trafikkløsninger i en storkommune. Foto:

RUNE SKARBØ OG BARNEBARNET MAGNUS, VÅLER: Jeg er for, og ser ikke noe negativt. Våler er for liten til å klare seg i det lange løp, og har mye samarbeid med Moss allerede.

RUNE SKARBØ OG BARNEBARNET MAGNUS, VÅLER: Jeg er for, og ser ikke noe negativt. Våler er for liten til å klare seg i det lange løp, og har mye samarbeid med Moss allerede. Foto:

SISSEL LEINE, VÅLER: Jeg er imot. Jeg tror man er bedre som liten, og ville stemt nei i en folkeavstemning. Men jeg tviler på om vi har noe valg.

SISSEL LEINE, VÅLER: Jeg er imot. Jeg tror man er bedre som liten, og ville stemt nei i en folkeavstemning. Men jeg tviler på om vi har noe valg. Foto:

ROY AMUNDSEN, VÅLER: Jeg har ingen formening. Jeg synes temaet er vanskelig og vet ikke hva jeg ville stemt i en folkeavstemning.

ROY AMUNDSEN, VÅLER: Jeg har ingen formening. Jeg synes temaet er vanskelig og vet ikke hva jeg ville stemt i en folkeavstemning. Foto:

NICKLAS HOVLAND, VÅLER: Jeg vil helst at vi skal være egen kommune. Vi har alltid vært det, og det blir så stort hvis vi blir slått sammen.

NICKLAS HOVLAND, VÅLER: Jeg vil helst at vi skal være egen kommune. Vi har alltid vært det, og det blir så stort hvis vi blir slått sammen. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken