Hun ble helt overveldet over responsen etter at hun postet et Facebook-innlegg for å støtte asylsøkere. Hun delte en lenke til den nyopprettede siden «Refugees welcome to Østfold», og spurte om folk hadde noe de ville gi bort. Det viste seg ganske kjapt at det var veldig mange som ville gi en skjerv.
Planen var at Wilskow skulle ta en privat tur til Kasper-mottaket i Våler med egen bil, men det viste seg at hun måtte skaffe større transport. Til sammen har rundt 20 personer bidratt til gavene.
– Nå er både kassebilen til far og en annen bil helt stapp full. Jeg måtte si nei til flere som gjerne ville gi, forteller hun.
Sekkevis med klær
Sammen med småbarnsmødrene Vivian Borge (35), Sigrid Holmsen (34), begge fra Rygge og Stine Bakketun (34) fra Moss har hun pakket og merket sekkevis med klær og leker.
– Det har vært så mye negativt om flyktninger i media, men dette viser at folk føler solidaritet, og at mange tenker «hva kan jeg gjøre for å hjelpe», mener Wilskow.
Hun hadde på forhånd tatt kontakt med asylmottaket for å høre hva de trengte mest. På mottaket i Våler bor både barnefamilier og mindreårige asylsøkere. Noen av dem kommer til senteret med lite bagasje, mens andre har mye.
– Vi sorterer og arrangerer utdeling sammen med beboerne og de selger så tingene for en krone til hverandre, sier Helge Ekelund som er daglig leder på mottaket.
Ekelund setter stor pris på givergleden, men at de ønsker å ha kontroll over hva som kommer inn. Først og fremst for å sørge for å ha plass til å ta imot gavene, som selvfølgelig må være rene og hele.
– Det kan bli litt for mye giverglede, og etter helgen har det vært så mye arbeide med dette at det har gått ut over vårt daglige virke, forteller Ekelund.
Henvendelser i kø
På mottakets Facebook-side er det lagt ut informasjon om hvilke rutiner som er innført, og det er nå opprettet en mailadresse til Kasper som han ønsker at giverne skal benytte.
– Da blir alle henvendelser lagt i kø, og så tar vi kontakt med dem, understreker han.
Men det finnes flere måter å gi sin støtte på. Blant annet har Røde Kors har hatt stor pågang av folk som vil hjelpe.
– Har dere i Røde Kors hatt ekstra pågang nå?
–Ja, det har vi, og det står ikke på viljen. Vi er ikke helt der ennå, men er i gang med å organisere hjelpeapparatet. Vi ønsker å være forberedt og kvalitetssikre støtten, sier Anders Lervold, leder for Røde Kors lokallag for Rygge og Råde.
Når strømmen av flyktninger kommer til Norge for fullt, vil det være behov for mange frivillige. Lokallaget er nå i ferd med å sette av en ressursperson for å kunne organisere hjelpearbeidet.
Gaverush til Kasper transittmottak
SE BILDER: