Per Inge Bjerknes, toppkandidaten for Østfold Senterparti, er blind.– Ikke totalt blind. Jeg har et rest-syn på én prosent. Jeg aner det når noe eller noen beveger seg foran øynene mine. Det er alt, sier han.
Men manglende syn stopper ikke 34-åringen fra Sarpsborg. Ikke på noen måte. Bjerknes er varaordfører i Østfold fylkeskommune, han er leder i Østfold Sp og har plass i partiets sentralstyre.

Dette kan jeg

– Det er nok først og fremst innstilling det handler om. Jeg har aldri vært villig til å la meg hindre i å gjøre det jeg har lyst til. De synlige barrierene er der, men de er sjelden de største. Det er måten vi tenker på, som stopper oss, sier han til Moss Avis.
Bjerknes har alltid sagt til seg selv: «Jo, dette kan jeg!». Med årene har han utviklet en nærmest fotografisk hukommelse som fører til at han er i stand til å se ethvert saksdokument klart for seg på sin indre videoskjerm.

Oversetter

Sakspapirer får varaordføreren som vanlige worddokumenter.

– Jeg har et program i pc'en som oversetter og leser opp for meg. Og etter hvert sitter det. Og det er jo veldig praktisk, da, å slippe å drasse rundt på en haug med papirer, humrer han – mens «Bosman», en åtte år gammel svart labrador, sover under bordet på kontoret.

– Med ham glir dagliglivet litt lettere, sier Per Inge om sin trofaste ledsager.

Riktig retning

Det er 16 år siden Edvard Grimstad fra Råde forlot Stortinget som Senterpartiets foreløpig siste representant fra Østfold.

– Vi har egentlig ikke gjort så dårlige valg siden 1995. Stort sett har vi ligget på rundt fem prosent. Vi trenger litt større oppslutning hvis jeg skal komme inn. Men de siste meningsmålingene peker i riktig retning, og stemningen i partiet er positiv og optimistisk , sier Per Inge Bjerknes.

– Kan dere stjele utjevningsmandatet fra Line Henriette Hjemdal og KrF?

– Vi har ikke fokusert så mye på akkurat det. I min kontakt med velgerne har jeg kjørt mest på hva jeg ønsker for Østfold.

Tydelig

– Og det er?
– Vi har opplevd litt for ofte at Østfold ikke blir lyttet til. Jeg vil være en tydelig stemme for fylket vårt – for vei, jernbane, bredbånd og produksjon av matvarer, og for mennesker framfor systemer. Det er jo mennesker som er kjernen i alle strukturer, sier Bjerknes.

Les flere valg-artikler her.

Fortsatt rødgrønt

Sp-toppen stiller seg ikke totalt avvisende til professor Frank Aarebrots antydninger om at Sp kan komme til å bytte beite og inngå i en borgerlig regjering etter valget.

– Men de åtte årene i rødgrønn regjering har gitt Sp gjennomslag for mange av våre viktige saker. Og jeg vil gjerne poengtere at vi går til valg på et fortsatt rødgrønt samarbeid, sier partiets listetopp i Østfold.
 

Er du helt sikker på partivalget ditt? Test deg selv med velgerhjelpen, for sikkerhets skyld!