Kranglet om bompenger og vei

Aksjonsgruppen for bevaring av akuttmottaket i Moss dukket opp med plakat.

Aksjonsgruppen for bevaring av akuttmottaket i Moss dukket opp med plakat. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Politikerne i Moss er uenige om hvordan utbygging av veiene og Mossetunnelen skal finansieres.

DEL

Det kom fram under folkemøtet Moss Avis arrangerte på Tivoli Amfi i Moss i går kveld. Debattleder var ansvarlig redaktør Pål Enghaug.

– Hvordan vil dere finansiere utbygging av veiene og Mossetunnelen. Ap har valgt veiprising i stedet for bompenger. Hvorfor det, spurte Enghaug Moss Aps ordførerkandidat Tomas Colin Archer.

Del på Facebook

– Det er fordi bompenger er et belastet ord. Vi vil ikke ha 12 bomringer rundt Moss. Men vi vil at bilistene i Moss skal være med å betale regningen, ellers får vi aldri til noen løsninger på trafikkproblemene her. Helt konkret vil vi ta penger fra dem som kjører av E6 og ut fra Bastøferjene, svarte Archer.

May Hansen (SV) vil heller ha rushtidsavgift:
– Men vi er ikke motstandere av bompenger. Derimot vil vi ikke ha 12 bomringer rundt Moss. Hvor i all verden skulle de ha stått?

Følg valgdebatten på moss-avis.no

Eirik Tveiten (Rødt) vil kreve mer penger fra Staten og går inn for at byggingen av veier og Mossetunnelen kan finansieres med penger fra oljefondet.
– Vi er altfor snille i denne byen og tror at folk på Stortinget kan fikse alt, sa Tveiten.

Eirik Tveiten svarte leserne

Erlend Wiborg (Frp) understreket at hans parti sier klart nei til bompenger:
– Mange er avhengige av bilen. En alenemor som skal kjøre barn til barnehage og videre til jobb og deretter dra på handletur må ha bil for å få hverdagen til å gå opp. Vi mener veiutbygging er et statlig ansvar og vil ha full statlig finansiering. Problemene med ferjekøer gjennom Moss vil vi løse ved å flytte ferjekaien til Bastøfergene litt lenger sørover, til Årvoll i Rygge.

Erlend Wiborg (FrP) svarer leserne 9.september kl. 12.00

Tage Pettersen, Moss Høyres ordførerkandidat, repliserte:
– Nå skjønner jeg hvorfor ikke Rygge vil slå seg sammen med Moss! Det vil bety at byens trafikkproblemer fra ferjetrafikken kastes over til nabokommunen vår!
Pettersen la til at for å få løst Moss bys trafikkproblemer, tror han det er nødvendig at innbyggerne bidrar økonomisk på én eller annen måte, for eksempel med bompenger.

Tage Pettersen (H) svarte leserne

– V velger å si ja til at innbyggerne i Moss skal være med på å betale for en løsning på trafikkproblemene. Vi vil ha en utvidet løsning for hele byen som også inkluderer bedre busstilbud og flere gang og sykkelveier. Får vi det, er vi villig til å betale høye bompenger i lang tid. Og når det gjelder Fprs bekymring for alenemødre, så kan vi sikkert få til et kollektivtilbud med buss for levering av barn i barnehagene, sa Sindre W. Mork (V).

Sindre W. Mork (V) svarte leserne

– Å, ja, så V er for egne busser for enslige mødre, oppsummerte Enghaug.

Halvard Sand (KrF) tror ikke på noen løsning av trafikkproblemene om innbyggerne ikke bidrar med penger selv:
– Hadde Moss derimot ligget på Vestlandet, hadde vi nok hatt både tunnel og bruforbindelse til Vestfold for lenge siden.

Halvard Sand (KrF) svarte leserne

Akuttmottaket

Aksjonsgruppen som kjemper for å beholde akuttmottaket på Sykehuset Østfold Moss fram til det nye sykehuset på Kalnes står ferdig, dukket opp på folkemøtet med en stor plakat for kampsaken sin. De stilte spørsmål om noen av partiene støtter saken.

– Frp vil bevare akuttmottaket i Moss og vil ta opp saken på Stortinget, sa Wiborg.

– H kan ikke akseptere at mossinger blir prøvekaniner for et overfylt akuttmottak i Fredrikstad, sa Pettersen.

– Jeg jobber på sykehuset i Fredrikstad selv og vet at det ikke er plass til noe mer der. Det blir et altfor dårlig tilbud om akuttmottaket i Moss flyttes dit, sa Hansen.

May Hansen (SV) svarte leserne

Også Rødt og KrF vil beholde akuttmottaket i Moss.

– Jeg mener derimot at akuttmottaket i Moss må legges ned før det skal til Kalnes fordi det må trenes før det nye sykehuset tas i bruk, sa Archer.

Tomas Colin Archer (Ap) svarte leserne

Her kan du lese hva som skjedde på debatten:

Dette er kveldens debattanter: Tomas Colin Archer, Aps ordførerkandidat, Tage Pettersen, Hs ordførerkandidat, Erlend Wiborg (Frp), May Hansen (SV), Halvard Sand (KrF), Sindre Westerlund Mork (V) og Eirik Tveiten (Rødt).

Del på Facebook

Frammøte

Det var fullsatt i Tivoli Amfi under debatten. Både politikere og velgere tok turen innom for å høre hva ordførerkandidatene mente om det som skjer og skal skje i Moss fremover.

Særlig var det bruken av bompenger for å få løsninger på trafikk-knutene i sentrum som engasjerte.

Erlend Wiborg (Frp): - Kollektivtrafikk er viktig, men mange mennesker vil være avhengig av bilen.

Erlend Wiborg (Frp): - Vi mener finansieringen av veier er et statlig ansvar.

Tage Pettersen (H): Mener det ikke er nødvendig med folkeavstemming. Valget er folkeavstemming, og politikere har mandatet til å avgjøre hva som bør gjøres. Trafikkproblemene i Moss må løses med en eller annen form for løsning med bompenger.

Sindre Westerlund Mork (Venstre): - Jeg vil ha en hel pakke med kollektivløsninger. Og for å ha penger til dette må vi ha finansiering fra bompenger.

Tomas C. Archer: Vi må betale bompenger, enten vi liker det eller ikke. Sånn er det, og vi må begynne med riksveg 19 (havnen til E6).

Del på Facebook

Artikkeltags