Tage Pettersen inntar ordførerkontoret med historisk godt valgresultat

Pål Enghaug
Ansvarlig redaktør 
pal.enghaugmoss-avis.no

Pål Enghaug Ansvarlig redaktør pal.enghaugmoss-avis.no Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Natt til tirsdag deler ansvarlig redaktør i Moss Avis, Pål Enghaug, sine tanker om valget.

DEL

Tage Pettersen overtar som ordfører i Moss etter et formidabel valgresultat. Formidabelt fordi han får en så oppsiktsvekkende god oppslutning i alle byens valgkretser.  Formidabelt fordi partiet aldri har gjort et bedre kommunevalg i Moss. 37,4 prosent og syv nye mandater i bystyret er langt, langt  mer enn Høyre kunne våge å håpe på før valgkampen startet.   


Høyre og Tage Pettersen har jobbet hardt og systematisk i lang tid for å få til dette. Pettersen var ordfører i om lag 24 timer etter det forrige kommune- og fylkestingsvalget i 2007. Den gang ble både han og resten av den borgerlige fløyen fintet ut av Pensjonistpartiet. Tage Pettersen har i flere år vært en markant skikkelse ikke bare i det politiske miljøet i byen, men også i idretten og som natteravn. Det er ingen i Moss som er i tvil om at denne mannen brenner ikke bare for politikk, men for byen. I tillegg nyter han og partiet godt av en generell Høyre-vind som blåser over landet.


Ordførervalget i Moss har i realiteten dreid seg om to alternativer: Tage Pettersen fra Høyre og Tomas Colin Archer fra Arbeiderpartiet. I den sammenheng er det viktig å legge merke til at Arbeiderpartiet ikke gjør et spesielt dårlig valg i Moss. Partiet får en oppslutning på 34,7 prosent, kommunevalget i 2007 ga Ap et oppsiktsvekkende godt resultat i Moss.  I 2007 landet partiet på en oppslutning på 40 prosent. Likevel måtte det et avtalebrudd til fra Pensjonistpartiet for å sikre ordførerkjedet og posisjon i bystyret. Utgangspunktet for Ap og Tomas Colin Archer før dette valget var altså tøft.  


Ser vi bort fra valgresultatet  i 2007 som altså var helt spesielt,  må vi tilbake til kommunevalget i 1991 for å finne et bedre resultat. Vi går ut fra at Arbeiderpartiet i Moss likevel vil analysere nøye hva som har skjedd under dette valget. Tomas Colin Archer og Hanne Tollerud ble nominert på et tidlig tidspunkt for å kunne forberede seg, markere seg, og ta en posisjon. Konklusjonen må bli at de to ikke har klart å oppfylle forventningene. SV har slitt i hele valgkampen. På den siste meningsmålingen til Moss Avis hadde partiet greid å holde på sine to mandater i bystyret, men valgresultatet resulterte altså i at partiet mistet ett av sine to mandater. Dermed blir May Hansen sittende alene for SV i bystyret de neste fire årene.  


Tage Pettersen gråt av glede over valgresultatet i går kveld. Dersom Erlend Wiborg og Fremskrittspartiet felte en tåre i går må det ha vært i skuffelse. Partiet har ikke hatt et dårligere valg i Moss siden 1991 og mister tre mandater i bystyret.  FrP er likevel nest største borgerlige parti og i dag møtes de borgerlige til det første forhandlingsmøtet. 

Artikkeltags