Våler Høyre har tro på en storkommune

storkommune Ordførerkandidat i Våler Høyre, Benedicte Dyvik (t.h.), i Moss Høyre, Tage Pettersen og ordfører i Rygge, IngerLise Skartlien (Ap) ønsker å utrede en kommunesammenslåing.

storkommune Ordførerkandidat i Våler Høyre, Benedicte Dyvik (t.h.), i Moss Høyre, Tage Pettersen og ordfører i Rygge, IngerLise Skartlien (Ap) ønsker å utrede en kommunesammenslåing.

Artikkelen er over 7 år gammel

Våler Høyre er på linje med Råde, og ønsker å utrede kommunesammenslåing. Det samme mener flere av distriktets folkevalgte.

DEL

– Hvis Moss og Råde blir slått sammen, hva skjer med Rygge da, spøker ordfører i Rygge, Inger-Lise Skartlien (Ap), etter at Moss Avis i går skrev at Råde Høyre ønsker en endring i kommunestrukturen, og en utredning av fordeler og ulemper ved kommunesammenslåing.

Les saken her: Rafshold vil inn i storkommune med Moss

Del på Facebook

Et syn som deles av politikere i flere kommuner. Også i Våler:
– Våler Høyre er på linje med Høyre i Råde, og støtter en utredning av kommunesammenslåing, sier Benedicte Dyvik, Høyres førstekandidat i Våler.
– Det er bedre å være føre var, før vi blir påtvunget dette. På sikt vil ikke små kommuner overleve, tror Dyvik.

Diskusjon

I Moss er det generelt større oppslutning om kommunesammenslåing enn i kommunene omkring. Tage Pettersen (H) er glad for utspillet til Råde Høyre.
– Vi er for en effektiv og brukervennlig storkommune i mosseregionen. Men for ikke å provosere nabokommunene har vi valgt en mykere tilnærming og inviterer til en diskusjon, sier Pettersen, som tror den største fordelen vil være kvaliteten på tjenestene.
– Vi blir mer proffe og mindre sårbare, med mer robuste fagmiljøer. I en storkommune slipper vi å ha interkommunale selskaper som Movar, sier han.

Skartlien har lenge flagget at hun ønsker en utredning av kommunesammenslåing.
– Vi vil bli en region, og kan gi et bedre tilbud til innbyggerne. Det blir lettere å rekruttere og beholde kompetanse, sier ryggeordføreren, som mener en utredning vil vise hvilke kommuner som eventuelt bør slås sammen.

– Noen vil dele Råde, noen vil ha med deler av Hobøl, noen har foreslått Vestby, sier Skartlien, som også ser ulempen med avstand mellom innbyggere og beslutningstakere.
Aps landsmøte gikk tidligere i år inn for å åpne for tvangssammenslåing. Det vil ikke Skartlien mene noe om.
– Vi er for en utredning, sier hun.

Også Aps ordførerkandidat i Vestby, Tom A. Ludvigsen, er positiv til diskusjonen.
– Vi vil åpne opp for en diskusjon om samarbeidsformer. Men tvang synes jeg ikke noe om. Meningene lokalt bør telle, sier Ludvigsen.

Imot

I Våler er det flere partier som ikke deler Dyviks syn.
– Vi er helt klart imot kommunesammenslåing. Våler er en spredt kommune, og vi ønsker en nærhet mellom innbyggerne og administrasjon, sier KrFs Brynjar Høidebraaten, som likevel ikke ser bare negative konsekvenser:
– Samhandlingsreformen er et eksempel på en oppgave vi ikke kan greie alene. Større fagmiljøer ville også være positivt. Men nærheten mellom innbyggere og politikere veier tyngre.

Også Senterpartiet i Våler går imot sammenslåing.
– Vi har i vårt valgprogram at Våler skal være en selvstendig kommune. Vi tror ikke en sammenslåing løser Vålers utfordringer. Konsekvensen vil bli en sentralisering og nedleggelse av skoler. Og det må tilhengerne tore å si, sier Reidar Kaabbel (Sp).

Våler SV er imot kommunesammenslåing med tvang.
– Men vi kan være med på å diskutere en frivillig sammenslåing, sier Liv Belgen (SV).

Også i Rygge er det motstand, blant annet hos Aud-Kristin Løken (H).
– Det handler om identitet, nærhet til innbyggerne og økonomi. Jeg tror ikke det er mye å spare på en kommunesammenslåing, og Rygge er robust nok til å klare oppgavene kommunene er satt til. Men vi kan bli nødt til å vurdere en utredning av fordeler og ulemper i kommende valgperiode, sier hun.

Artikkeltags