Bare syv kvinner ble valgt i Rygge

Inger-Lise Skartlien (Ap), ordfører i Rygge.

Inger-Lise Skartlien (Ap), ordfører i Rygge. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Bare 7 av de 27 nyvalgte i Rygge er kvinner.

DEL

Skremmende. Trist. Skuffende. Det er kommentarer fra Rygge-politikere om at kvinneandelen i det nye kommunestyret er forsvinnende lav: Bare 7 av 27 nyvalgte representanter er kvinner.

Blant Høyres sju representanter er det kun en kvinne. I Frp er en av fire representanter en kvinne. I Ap er fire av ti kvinner. Best i klassen er Sp, hvor en av to representanter er en kvinne. MDG, Venstre, SV og KrF har alle en representant, og alle er en mann.

DETTE ER DET NYE KOMMUNESTYRET I RYGGE

Altfor dårlig

– Dette er skremmende, trist og skammelig. Man skulle ikke tro at kvinnene har hatt stemmerett i over hundre år. Jeg trodde Rygge var kommet mye lenger. I Sp har vi vært veldig bevisste på å ha annenhver mann og kvinne på valglista. At Frp bare har en kvinne blant fire kumulerte er altfor dårlig, sier Gerd Louise Molvig (Sp).

– Det er et nederlag i 2015 at man ikke får nok kvinner til å stille opp. Man kan ikke styre velgerne, men forarbeidet starter når man skal nominere, sier Molvig.

Inger-Lise Skartlien (Ap) sier hun er skuffet.

– Jeg trodde det var slutt på den tida da kvinner ble valgt bort. Dette blir en utfordring, for vi skal være minst førti prosent kvinner i alle utvalgene. De partiene som har mange menn, vil slite med å finne meningsfylte oppgaver til dem. Vi må følge loven, og det kan hende vi må rekruttere folk som ikke sitter i kommunestyret til å sitte i utvalg, sier hun og tilføyer:

– Jeg syns det er trist når Høyre får inn sju representanter at seks av dem er menn.

Høyres Harald Fløgstad sier den lave kvinneandelen skyldes personstemmer:

– Vi hadde mange flere kvinner på lista. Blant de tre øverste som er kumulert, var det en kvinne og to menn. Vi hadde en kvinne, Ragnhild Bogstrand, på fjerde plass. Vi har vært opptatt av å få inn både kvinner og menn, og hadde ønsket oss flere kvinner da vi var i nominasjonsprosessen, sier han.

– Kun sju av 24 kandidater på Høyres valgliste er kvinner. Er ikke det for dårlig?

– Det er tretti prosent kvinneandel og ikke noe vi slår oss på brystet for. Det er her vi politiske partier må sette inn støtet, sier Harald Fløgstad.

LES ALT OM VALGT HER

Trist: – Det er gjort en altfor dårlig jobb av partiene i forkant, sier Gerd Louise Molvig (Sp), en av bare sju kvinner som er valgt inn i det nye kommunestyret i Rygge.

Trist: – Det er gjort en altfor dårlig jobb av partiene i forkant, sier Gerd Louise Molvig (Sp), en av bare sju kvinner som er valgt inn i det nye kommunestyret i Rygge. Foto:

Utfordring

– Dette er trist. Vi hadde førti prosent kvinner på topp fem, og vi hadde håpet å få inn flere mandater. Vi har en jobb å gjøre med å engasjere flere kvinner, sier Michael Torp (Frp).

– Burde ikke halvparten av Frps fire forhåndskumulerte vært kvinner?

– Det er flere faktorer som spiller inn. Man kan ikke kvotere kvinner bare fordi de er kvinner, dette handler også om erfaring, kompetanse, ønske og lyst, sier Torp.

– Dette er alt annet enn bra, og en kjempeutfordring for demokratiet. Men vi kan ikke nekte folk å krysse av, sier Leif Christensen, som var SVs førstekandidat. SV hadde en kvinne på andreplass.

Mens KrF hadde to menn på de øverste plassene:

– Vi har lagt ned en del jobb med å få inn flere kvinnelige kandidater, og det har vært umulig å få kvinner til å gå inn på de første plassene. Det er vanskelig å si nøyaktig hvorfor. Uansett er det partiene som må ta ansvar for kjønnsbalansen, sier Finn A. Jensen i KrF.

Kvinneandel

I Moss bystyre er kvinneandelen 15 av 39, som i forrige periode.

I Rygge kommunestyre er kvinneandelen 7 av 27. I forrige periode: 9 av 27.

I Våler er kvinneandelen 6 av 21. 7 av 21 i forrige periode.

I Råde er kvinneandelen 12 av 28, i forrige periode: 11 av 27.

I Vestby er kvinneandelen 16 av 35, som i forrige periode.

I Hobøl er den 7 av 21, i forrige periode var den 8 av 21.

Artikkeltags