En valgmåling foretatt av InFact for Moss Avis viser at Frp er det partiet som går mest fram i Rygge. 600 personer ble spurt om hvilket parti de ville stemt på hvis det var kommunevalg i morgen. 21,9 prosent svarte Frp. Det er en framgang på 7,4 prosent siden forrige kommunevalg. Høyre går tilbake 4,8 prosent og lander på 22,9 prosent i valgmålingen. Det betyr at Frp puster Høyre i nakken som største borgerlige parti.

– Jeg er utrolig glad og fornøyd. Vi har klare ambisjoner om å sikre oss ordførervervet etter valget, og dette er et godt skritt på veien, sier Frps ordførerkandidat Michael Torp.

LES OGSÅ: Slo ring om Rygge-kulturen

Samarbeid

Det politiske samarbeidet i Rygge har ikke fulgt de tradisjonelle blokkene. Etter valget i 2011 inngikk Ap samarbeid med Frp. Samarbeidet ble brutt to år senere på grunn av eiendomsskatt. Ap, Sp og SV har hatt budsjettsamarbeid med Høyre de to siste årene.

– Frp vil gå sammen med det partiet som gir best gjennomslag for vår politikk. Men det er god stemning på borgerlig side om dagen, og jeg håper på borgerlig samarbeid. Og da skal det største partiet i blokka ha ordføreren. Sånn har det alltid vært i Rygge. Dette blir «close race», sier Torp.

Høyres Harald Fløgstad sier at partiet etter en mengde husbesøk sitter igjen med et inntrykk av at folk i Rygge er langt mer positive enn målingen viser.

– Undersøkelsen viser at borgerlig side styrkes kraftig, og at to av støttepartiene til AP; SV og Pp, kan miste sine representanter. Vi har et klart budskap i denne valgkampen at et borgerlig flertall i Rygge skal gi en borgerlig ordfører.

– Kan Høyre akseptere en Frp-ordfører hvis Frp blir størst?

– Høyres mål er å bli største borgerlige parti og dermed ha ordføreren, men forhandlingene får vi komme tilbake til når valgresultatet er klart, sier Fløgstad.

LES OGSÅ: Vil at Våler skal bli en kystkommune

Forhandlinger

Også Arbeiderpartiet går fram på InFacts måling.

– Hvis Ap får ti mandater er det veldig bra for oss. Men det er synd hvis den rødgrønne blokka totalt blir svekket, sier Aps ordførerkandidat Inger-Lise Skartlien.

– Mye handler om forhandlingene etter valget. Hvis Høyre og Frp går sammen og får med seg KrF og/eller Venstre, vil de få flertall, sier Skartlien, som også mener kommunereformen vil spille inn, hvis Høyre og Ap blir enige om å si ja til storkommune, og Frp er imot.

SV og Pp vil miste sitt ene mandat ifølge InFact-målingen, og Venstre går tilbake fire prosent: – Vi hadde ekstremt høyt resultat sist, så dette er omtrent som forventet, sier Finn-Erik Blakstad (V).