Nye venner i Våler

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Sp, Ap og KrF er de nye samarbeidspartnerne i Våler.

DEL

Damene på frivilligsentralen i Svinndal er ikke veldig overrasket over hvem som blir ny ordfører i Våler.

– Det blir Reidar, sier Astrid Bandgren, Marvel Johansen og Karin Drillestad, som jobber på frivilligsentralens kjøkken.

– Veldig bra, sier Astrid Bandgren, som er fornøyd med at Sp skal samarbeide med Ap og KrF. Det ble kunngjort på frivilligsentralen i går. Da ble det klart at Reidar Kaabbel (Sp) fortsetter som ordfører, og med 42 prosent av stemmene får Sp fire av sju plasser i formannskapet. De tre resterende tre plassene går til Ap, Høyre og Frp. Sp får også varaordføreren: Nykommeren Karianne Karlsen Kullerud.

– Det er en utrolig tillit. Jeg gleder meg voldsomt, sier Kullerud.

Roser hverandre

Lederne av de nye utvalgene som Moss Avis omtalte i går, er også blitt fordelt: Brynjar Høidebraaten (KrF) blir leder av plan og utvikling. Tom Otterbekk (Ap) blir leder av helse og omsorg, og Lena Linge (Frp) blir leder av oppvekst og kultur.

De nye «vennene» i Våler roser hverandre gjensidig:

– Etter valget har vi hatt en god prosess. Det er lenge siden jeg har vært så avslappet. Vi har også hatt gode samtaler med Frp, og de har fått en utvalgsleder, sier Kaabbel, som forøvrig får en pen lønnsøkning de neste fire årene.

– Med ti av 21 mandater kunne vel Sp bare velge og vrake?

– Vi ønsket å gå ut bredt. Vi går mot store utfordringer med vekst og kommunereform, og trenger å samle gode krefter, sier Kaabbel.

– KrF hadde et dårlig valgresultat, men vi er møtt av stor raushet, ble invitert til samarbeid og har fått en utvalgsleder. Det er klokt av Sp å inngå i en bredere allianse, tror Brynjar Høidebraaten.

LES OGSÅ: Dette er det nye kommunestyret i Våler

God kjemi

Det er åtte år siden Ap har vært i posisjon med Sp. Også den gangen var KrF med: – Vi har god personkjemi og mye til felles, sa Dag Akselsen (Ap).Kommunereformen er blant sakene partiene er enige om:

– Vi er blitt enige om at styringsgruppa skal bestå, og at vi skal ha folkeavstemning. Velgerne har vist at de er mer skeptisk til kommunereformen enn meningsmålingene har antydet, sier Kaabbel.

– Innbyggerne vil nok merke at vi er tre partier, i tillegg til Frp, som har samme holdning til kommunereformen. Vi ønsker å involvere innbyggerne og se resultatet av utredningen før vi tar noen beslutning, sier Brynjar Høidebraaten.

Gamle parhester

Sp og KrF er gamle parhester i Våler. I forrige periode inngikk de to partiene samarbeid med Høyre, men samarbeidet sprakk da Høyre trakk seg i forbindelse med kommunereformen.

I år har Sp ikke hatt samtaler med Høyre:

- De gikk ut med en gang og gratulerte oss med valget og sa at de skulle være aktive i opposisjon. Vi har samarbeidet med høyre om sju av de åtte siste budsjettene. Så noe har endret seg, og det skyldes nok kommunereformen, sier Reidar Kaabbel.

At de tre partiene møttes på frivilligsentralen i Svinndal er ikke tilfeldig:

- Vi møtes her for å fokusere på frivillighet og på de tre nærmiljøene våre. De er limet i samfunnet, sier Kaabbel.

Artikkeltags