Veggplassen er i hvert fall klar

Ledig plass: Tone Skretting, Arjo Van Genderen, Ronny Kjønsø og Tom A. Ludvigsen satser på at skruen på veggen blir tatt i bruk for portrettet av John Ødbehr, og at rødgrønn blokk og Ludvigsen får ordførerkontoret.Foto: Kjersti Halvorsen

Ledig plass: Tone Skretting, Arjo Van Genderen, Ronny Kjønsø og Tom A. Ludvigsen satser på at skruen på veggen blir tatt i bruk for portrettet av John Ødbehr, og at rødgrønn blokk og Ludvigsen får ordførerkontoret.Foto: Kjersti Halvorsen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Rådhuset har gjort plass til en ny «veggordfører», men først må noen få kabalen til å gå opp.

DEL

Den 12. oktober er det konstituering av ordfører, varaordfører og formannskap. Sistnevnte velges først, deretter skal de to viktigste vervene velges av det nye formannskapet.

– Vi erkjenner at fintellingen ikke har gitt oss mer, og at vi mangler ett mandat, sier Tom A. Ludvigsen og planlegger å gå på grønt, altså invitere med Miljøpartiet De Grønne.

Og som Venstres Arjo Van Genderen sier:

- Rent politisk burde miljøpartiet ha banket på rødgrønn dør for lengst.

Avtalene holdt ikke

Sps Tone Skretting oppsummerer den rødgrønne blokka slik:

– Vi sitter med største parti og største fraksjon. Og i denne blokka blir vi nok værende. Vi kan jo ikke bli med noen som ikke vet hvor de skal.

Ludvigsen legger til:

– Ap er større enn Høyre og Frp til sammen, og når har Høyre og bygdehøyre vært samlet?

Arjo Van Genderen har gått utradisjonelt til verks og tatt Venstre til rødgrønn blokk:

– Det som har skjedd i borgerlig fløy er årsaken til at vi gikk. Vi har sittet i utallige møter og lagd avtaler, bare for å komme til neste møte og oppdage at vi ikke visste hvor vi sto. Og Bente Bakke har jo sagt nei til Frp. Nå får vi snart se hva som var retorikk.

Og det forhandles for fullt. Både Bakke i MDG og Bolle på Bygdelista har tatt mål av seg til ordfører og varaordfører. Eller omvendt.

For Bolle er det John Ødbehr som står i veien, og så spørs det om Høyre vil tilgi utbryterne og kaste ut Ødbehr, til fordel for makt.

Kvantesprang

Opptellingen etter valget viser også at noen har gjort rene kvantesprang på listene. 18 år gamle Julia Sandstø har vippet ut selveste KrF-nestor Lars Johan Rustad og går rett inn i kommunestyret, mens Aps Siri Hov Eggen har jumpet fra 27. til 8. plass.

En annen populær politiker er Bård Vegar Solhjell (SV) som kan gjøre karriere lokalt om han går trøtt av Stortinget. Solhjell er stemt fra 25. til 4. plass.

Det nye kommunestyret:

Ap: Tom Anders Ludvigsen, Annette Mjåvatn, Bente Andersen Antonsen, Rune Bjørseth, Trond Finstad, Helene Simensen Bergane, Martin Ludvigsen, Siri How Eggen, Ragnhild Lervik Johansen, Tor Jersin Skaflestad, André Meldre Bilet og Ida Elisabeth Finstad.

Høyre: John Ødbehr, Pål Engeseth, Roble Wehib Jama Wais, Johanne Dønnestad Hauge, Ann Therese Monge, Stig Eyde og Sveinung Eggen.

SV: Ronny Kjønsø og Signy Svendsen.

Venstre: Adrianus Johannes Van Genderen.

Sp: Tone Anita Skretting og Karl Øyvind Trandem.

KrF: Julia Sandstø.

MDG: Bente Bakke og Suaad Abdi Farah.

Frp: Trygve Thorsen, Kenneth Lien Steen, Jeanette Hoel og Tore Hem.

Bygdelista: Eirin Bolle, Anne Grethe Klæboe, Bodil Andersen Holter og Bjørn Ole Skaug.

Artikkeltags