Vestby Høyre rives i filler av sine egne

Brekkstang: MDG sitter i vippeposisjon og Bente Bakke legger opp til å selge seg dyrt.

Brekkstang: MDG sitter i vippeposisjon og Bente Bakke legger opp til å selge seg dyrt. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det er av sine egne man skal ha det. I hvert fall gjelder dette for Vestby Høyre.

DEL

Høyre gjorde et katastrofevalg i Vestby. Paradoksalt nok kunne bildet sett mye penere ut dersom moderpartiet og utbryterne på Bygdelista hadde klart å holde sammen.

Når man i tillegg legger til at tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Bente Bakke, har gjort et godt valg for Miljøpartiet De Grønne, og nå vil legge et kraftig press på borgerlig side om det skal bli noe samarbeid, så må vel begeret være fullt for Høyre.

– Kunne noe vært gjort annerledes John Ødbehr?

– Helt sikkert. Men så bør vel også Bygdelista og Miljøpartiet tenke på at dersom Tom A. Ludvigsen (Ap) blir ordfører, så skjer det ved hjelp av dem. De rødgrønne har jo heller ikke flertall.

Dette er det nye kommunestyret i Vestby

Tause

Det er Nils Oskar Jegstad og Eirin Bolle som nå skal forhandle seg fram til en god posisjon for Bygdelista. Av det som lekker ut, kan det tyde på at utbryterne forsøker seg på en ryddeaksjon i Høyre for å finne plass i den borgerlige folden.

– Målet er å få gjennomslag for programmet, sier Jegstad nøytralt, men legger til at Ødbehr må ut av kontoret om det skal bli noe samarbeid.

Dersom Høyre, Frp, KrF, Bygdelista og MDG finner sammen, har de flertall 18–17 mot de rødgrønne. Men så dukker det opp en ny snubletråd i det som må betegnes som et mulig borgerlig-sentrum:

– Vi samarbeider ikke med Frp, sier Bente Bakke i MDG.

Miljøpartiet sitter på vippen i det politiske landskapet og Bakke har ikke tenkt å selge seg billig:

– Vår viktigste sak er at det grønne skiftet starter i kommunen nå. Dette må starte med utviklingen av Vestby sentrum og der bør vi bli en foregangskommune når det gjelder bygninger, energi og teknologi. Jeg mener Vestby kommune har vært helt bevisstløs på slike ting til nå. Offentlige bygninger forfaller. Tenk bare på Brevik skole som er så helsefarlig at den må rives etter bare 33 år. Vi vil ha vaktmestre i alle bygg, og vi er villige til å innføre eiendomsskatt på boliger framfor å kutte i velferdstilbudet.

Som to dråper olje

Bente Bakke mener at når det kommer til miljøpolitikk er Høyre og Ap like som «to dråper olje», og at kommunens klima- og energiplan ligger uvirksom i en skuff.

– Vi sier at det ikke skal bygges ned mer matjord. Det gjelder også Ørajordet i Son, selv om det er regulert for næring. Bakke sier avslutningsvis at hun er skuffet over at ikke KrF, Sp og Venstre ikke var villig til å gå i grønn blokk før valget.

– I stedet har vi tatt et mandat for Venstre og det er jeg lei meg for.

I rødgrønn leir er det rolig.

– Blokka med Ap, Sp, SV og Venstre ligger fast, sa Ludvigsen da vi snakket med ham i går.

– Vi er spente på hvilke kandidater som kommer inn, og vil gå i samtaler, sier Ludvigsen.

Artikkeltags