Store deler av Våler var uten vann etter gedigen lekkasje

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er innført kokepåbud inntil videre etter en gedigen vannlekkasje i Våler fredag kveld. Store deler av Vålers husstander var rammet.

DEL

SISTE: Alle berørte husstander fikk ved 15.00-tiden lørdag tilbake vannet, men alle som har vært berørt av lekkasjen må fortsatt koke vannet. Det opplyser Dan Whinter Hust, VA-ingeniør ved Våler Vannverk.

– Av sikkerhetsmessige grunner må vannet kokes til vi har fått svar på vannprøvene, sier Winther Hut søndag formiddag.

Vannprøver er blitt sendt til laboratorieundersøkelser, og resultatet er vente tirsdag.

– Dette gjør vi av sikkerhetsmessige grunner. Etter at lekkasjer er funnet og reparert tar vi alltid vannprøver, sier han.

Fredag kveld

Vannlekkasjen oppsto på hovedforsyningen ved Nordbybråten, og rett før klokken 21 fredag kveld rammet lekkasjen alle kunder fra Nordbybråten til Vestlandet, Folkestad, Kirkebygden, Kure, Kasper og Turulia.

Ved 22-tiden var hovedvannforsyningen lagt om via Texnes, som da vil gi husstandene vann inntil lekkasjen er utbedret.

Har fått vannet tilbake

- Det vi har funnet ut til nå er at det er en lekkasje på hovedledningen. Vi har funnet strekningen der lekkasjen er, men vet ikke hvor stor den er. Vi skal utbedre den i morgen, sier Dan Whinter Hust, VA-ingeniør ved Våler Vannverk.

Vannverket har såkalt dobbeltforsyning, som gjør det mulig å legge om vannforsyningen via Texnes, slik at de fleste innbyggerne nå har fått vannet tilbake. Vannverket har varslet de kundene som er uten vann fortsatt, og om hvor de kan hente vann.

- Det er et tappested ved hver pumpestasjon, og alle utenom 6-7 husstander har nå fått vannet tilbake, sier Whinter Hust.

Det kan det være luft i rørene etter omkoblingen, og vannet kan være brunt. Man må da åpne en vannkran og la den stå å renne et kvarters tid.

Det er innført kokepåbud inntil godkjente vannprøver foreligger.

Privat vannverk

Våler Vannverk er et privat vannverk, og eies av abonnentene.

- I forhold til andre kommuner rundt oss har Våler et privat vannverk. Det eies av kundene, som kjøper en andel i vannverket, og betaler denne tjenesten privat. Kommunen har et samarbeid med vannverket, for å sikre at det blir ført fram vannledninger ved nybygg og slikt, sier Christer lunden, beredskapsansvarlig i Våler kommune.

Artikkeltags