– Noen folk tar seg en del til rette og lager sine egne plasser. Lager telt og setter opp hytter som ikke hører til der. Man kan telte og overnatte på riktige plasser og ha det fint, men ikke lage sin egen greie helt for seg selv. Da blir det ofte mer søppel og, lyder den klare talen fra skjærgårdstjenestens Dag Roar Kure.

Det var i begynnelsen av sommeren at de oppdaget de en leir på Feøya. Den tilhørte en godt voksen mann som hadde bodd der over lengre tid.

– Han hadde hengt noe i trærne og til og med en båthenger var kjørt ut der. Bilbatterier lå slengt og det var mye miljøsøppel som fløt. Det var ikke bra, fortsetter Kure.

 

Skjærgårdstjenesten tok med seg politiet og brukte to dager på å rydde leiren i god dialog med beboeren, påpeker de. Fra stedet ryddet de 1,5 tonn søppel. Movar og Vansjø Vannverk roses for hjelpen med å få det i land.

Feøya, som leiren var slått opp på, er delvis dekket av et naturreservat. Leiren var imidlertid utenfor dette.

Politiet opplyser at mannen var i 50-årene med utenlandsk opprinnelse. De ga mannen en frist til å fjerne seg fra stedet.

- I henhold til friluftsloven fikk han anledning til å avslutte der innen 48 timer. Gutta i skjærgårdstjenesten tilbød å hjelpe ham med å kjøre bort skrotet og flytte de andre tingene, forteller fungerende lensmann for Vansjø, Jon Erland Fløgstad.

Er det mange som driver med slikt?

- Vi oppfatter ikke at det er mange som gjør det. Det er bare fint at folk driver med friluftsliv, men det må ikke gå på bekostning av miljøet. Men vi har ikke mange slike henvenselser svarer Fløgstad.