Husk å stille klokka natt til søndag

Til helgen begynner sommertiden og klokken skal skrus en time frem.

Til helgen begynner sommertiden og klokken skal skrus en time frem. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Så er det den tiden igjen. Natt til søndag 25. mars klokken 02:00 starter sommertiden. Det betyr at klokken skal stilles én time fram og at lysere tider er på vei.

DEL

Mange husker ikke om klokken skal stilles fram eller tilbake ved overgang til og fra sommertid. En huskeregel er denne: Ta utgangspunkt i at man ser fram til sommerferien, og at man derfor stiller klokken fram om våren. Om høsten lengter man tilbake til sommerferien og stiller klokken tilbake.

I en pressemelding fra Justervesenet heter det seg at de aller fleste nøyer seg med å stille klokken i løpet av søndagen, men vil du holde klokken nøyaktig oppdatert stilles klokken fram en time, fra klokken 0200 (UTC +1 time) til 0300 (UTC + 2 timer) natt til søndag.

Sommertid er den perioden av året hvor klokkene stilles en time fram sammenlignet med resten av året.

Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig. Hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken.

Én lys time ekstra om kvelden ville blant annet spare energi til oppvarming og belysning. Norge har hatt sommertid hvert år siden 1980. For land i EU/EØS-sonen starter sommertiden kl. 02:00 siste søndag i mars og slutter kl. 03:00 siste søndag i oktober.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken