NVE tror det kan bli storflom

Om det blir storflom eller ikke, avhenger av været vi får etter at sibirkulda har gitt seg.

Om det blir storflom eller ikke, avhenger av været vi får etter at sibirkulda har gitt seg. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

De store snømengdene i fjellet og i lavlandet i Sør-Norge øker sjansene for storflom til våren.

DEL

Norges Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gikk tidligere i dag ut med et generelt varsel om storflom til våren.

Kan bli som i 1995

– Akkurat nå er det kaldt, men dersom det etterfølges av en jevnt varm vår og det kommer nedbør i tillegg, kan vi få en flom på nivå med den i 1995, sier Inger Karin Engen som er hydrolog i NVE til NRK.

Om det blir storflom eller ikke, avhenger av været vi får etter at sibirkulda har gitt seg. Vi er nå inne i den kaldeste perioden hittil i vinter med ned mot 14–15 minusgrader – som føles betydelig kaldere som følge av vind.

Ikke meldt snø

Hydrologen påpeker at det normalt også snør i mars, men at det ser ut som om det blir noen større snøfall med det første.

Inger Karin Engen– Dermed kan også snømengdene bli mer som det normale mot slutten av mars, uttaler Engen.

Aslak EnstadNVE trekker fram to mulige scenarioer fra tidligere år som ligner på denne vinteren.

I 1988 ble det ikke mye flom. Våren hadde to varmeperioder med en kjøligere periode imellom og lite nedbør. Dermed fordelte snøsmeltingen seg jevnt utover våren – flomtoppene ble dermed ikke store.

I 1995 var forløpet et helt annet. Da kom det mye nedbør og mye varme samtidig kombinert med snøsmeltingen. Det ga storflom i de store vassdragene i Sør-Norge, skriver NRK.

Flomstor Opoelv raser gjennom Odda

– Vær forberedt!

– Vi oppfordrer nå kommunene til å gjøre forberedende tiltak for å være mest mulig rustet for å håndtere en storflom i tillegg til overvannsproblematikk i boligområder og tettbygde strøk. Her gjelder det å sikre at kummer og renner er åpne, sier Inger Karin Engen i NVE.

NVE konkluderer med at selv om snømengdene i sør i seg selv ikke er nok til å gi stor vårflom, er det ekstra god grunn i år til å følge nøye med på hvordan værforholdene utvikler seg framover, ifølge NRK.

Følg med varsom.no for oppdateringer om flomfarene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken