Åttende våteste juni måned på over 100 år

UVÆR: Juni ble preget av mye regn i Mossedistriktet. Bildet viser utvær i Hølen en junikveld 2019.

UVÆR: Juni ble preget av mye regn i Mossedistriktet. Bildet viser utvær i Hølen en junikveld 2019. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Juni ble den åttende våteste junimåneden siden 1900. Det har kommet 50 prosent mer nedbør i landet enn normalen, men i mossedistriktet er prosenten langt høyere.

DEL

Juni var en fuktig måned flere steder i Norge. Noen stasjoner i Finnmark, Nordland og på Østlandet fikk 100-150 prosent mer enn det som er normal nedbør i juni måned.

 Det har vært to ganske våte måneder. Mens mai ble den fjerde våteste på over hundre år, ble juni den åttende våteste, sier klimaforsker Hanne Heiberg ved Meteorologisk institutt.  

Til sammenlikning er 1964 den aller våteste juni måneden, da kom det 75 prosent mer nedbør enn normalen. 1927 er den tørreste juni måneden som er registrert, da kom det bare 20 prosent av forventet nedbør.

Juni våtest i Mossedistriktet

I mossedistriktet har det vært langt mer nedbør i juni enn i mai. Stasjonen på Huggenes i Rygge, som er nærmeste målestasjon for nedbør i Moss, målte hele 220 prosent av normal nedbør i juni. Dette til sammenligning med juni i fjor, da nedbøren var nærmest halvert og ble målt til bare 54 prosent av normalen. I mai var nedbøren 138 prosent av normalen, hvilket gjorde mai til en langt tørrere måned enn juni.

En halv grad varmere enn normalen

Månedstemperaturen for hele landet lå 0,5 °C over normalen. Juni var dermed blant de tredve varmeste månedene siden 1900. 

Stasjonen på Hugegnes i Rygge målte et snitt på 19,7 °C for makstemperaturen i juni 2019. Gjennomsnittstemperaturen for det varmeste på dagen målt samme sted i juni 2018, var 22,7 °C.

Artikkeltags