Det er Linn Amanda Skar som har tatt videoen fra en noe gyngende tur med Bastø Fosen i stormen som har truffet Østfold.

Trær over veien

Ved 14-tiden har politiet fått mange meldinger om trær som knekker og faller ut i veien. Dette gjelder over hele Østfold, og politiet ber bilistene kjøre forsiktig.

En syklist i Mysen ble truffet av et fallende tre i Mysen. Syklisten skal ha fått noen skader, men det er foreløpig uviss alvorlighetsgrad. Nødetatene er på vei, melder politiet rett etter klokken 14.

HISSIG VIND: Kraftig vind har veltet tær over veien i Bjørnerødveien i Våler. Trærne henger nå over strømledninger, sier Robin Eriksen.

 

Båter har slitt seg

Ved 13-tiden meldte politiet at det hadde begynt å komme inn meldinger om båter som har slitt seg løs fra fortøyningen på grunn av uværet.

- Sjekk fortøyningen for å unngå skader, er politiets oppfordring til båtfolket.

 

Uværet kommer

Det ventes kraftig vind over Østfold og Vestfold, og Meteorologisk Institutt har sendt ut farevarsel om lokalt kraftige vindkast på mellom 20-25 meter per sekund fra sørvest når stormen treffer vårt distrikt.

Klikk på hovedbildet for å følge stormen på Redningsselskapets vindkart

Det er ventet vindkast opp i 30 meter per sekund når stormen treffer Østfold-kysten. Båtfolket oppfordres til å holde seg på land, og sørge for at båten er skikkelig fortøyd.

Om du ikke har ryddet unna trampoliner og hagemøbler er det fortsatt en mulighet for å rekke det.

LES OGSÅ: Det blåser opp til storm: – Båtfolk har ikke noe på havet å gjøre

Folk blir også oppfordret til å være forsiktige når man ferdes utendørs.

 

Innstilte ferjer

Colour Line har innstilt de fleste av avgangene mellom Strømstad og Sandefjord på grunn av værforholdene.

Redningsskøyta Elias er på patrulje, og venter på været meldes det rett før klokken 10.

Ved 10.40-tiden melder Yr.no at Danmark og vestkysten av Sverige har hatt vindkast på 20-32 m/s.

Rødt varsel til Hafslund

Stormen kan også forårsake skader på strømnettet, og Hafslund ber folk melde i fra dersom skader skulle oppstå.

Det kan oppstå farlige sitasjoner dersom et tre faller over linjer, og forårsake at strømførende ledninger faller i bakken.

– Vi er i løpende dialog med meteorologene. Det er sendt rødt varsel til oss – det er det kraftigste man kan sende ut. Det kan bli storm i kastene, det kan komme veldig, veldig mye nedbør og opp til 50 millimeter på 24 timer, men det er ikke det vi frykter mest. Det er vinden og så er det fare for lyn og torden, sier kommunikasjonssjef Morten Schau hos Hafslund Nett til Amta.

Det kan være livsfarlig å komme i berøring med disse ledningene, og det er derfor svært viktig at verken mennesker og dyr kommer nær ledningene, melder Hafslund Nett, som har døgnåpen vakttjeneste.

– Vi har godt med folk her som tar imot meldinger fra publikum. Vi har også varslet alle entreprenør som står stand by og kan trå til. Siste varsel er at vinden skal komme innover oss i 14:00-tiden.

Kjør forsiktig

Selv om fjellovergangene er mest utsatt ber Statens vegvesen også bilistene i lavlandet om å kjøre forsiktig og avpasse farten etter forholdene når ruskeværet står på.

Vinden skal avta ved 22-tiden fredag kveld.

Vi oppdaterer saken.