Noen har tepper å gi bort. Noen driver ridesenter og vil invitere flyktninger til stallen. Noen har klær å gi bort. Noen har leker å gi bort. Noen vil dra kortet sitt for å kjøpe ting som hygieneartikler, busskort og klær. Noen kan tenke seg å frakte gavene til mottagerne.

Etter at Facebook-gruppa «Refugees welcome to Østfold» ble opprettet i helgen, har gruppa nærmest blitt bombet med tilbud fra østfoldinger som vil hjelpe, skriver Fredriksstad Blad.

Et hav av tilbud

Mandag formiddag, to dager etter at den ble opprettet, hadde gruppen over 1.200 likerklikk og – som nevnt – et hav av tilbud om å hjelpe.

– Pågangen har vært utrolig stor. Jeg tror det er mange som har lengtet etter en måte å hjelpe og uttrykke engasjement på, sier Eva-Lotta Sandberg, en av de tre kvinnene bak Facebook-gruppa «Refugees welcome to Østfold».

De to andre er Hilde Dahl (41), lærer og spes.ped.-koordinator fra Rygge, samt Hanne Therese Bakkerud (41), miljøterapeut fra Larkollen.

Sandberg ble selv kontaktet av Fredrikstad-forfatter Hilde Hagerup, som har mobilisert vennene sine til å hjelpe flyktningene i Oslo, for å hjelpe til med en lokal variant av folkehjelpeaksjonen.

Sandberg, som til daglig driver firmaet bitsandpeace.no samt er skuespiller, har selv engasjert seg for asylbarna på Veumalleen asylmottak de siste tre-fire årene. Hun tror årsaken til at det akkurat nå er så mange andre som gjør det samme, har sammenheng både med uttalelser fra politikere som ikke vil ha flyktningene inn i Norge kombinert med sterke bilder og historier om flyktningenes situasjon i media.

– Alle kan bidra

– Jeg tror sikkert det er mange som i lang tid har kjent på frustrasjonen over all urettferdigheten i verden, og som nå har fått et verktøy til å hjelpe. Dette tiltaket gjør at folk går i seg selv og spør seg hva de har som de kan hjelpe med. Alle har jo en mulighet til å bidra med noe, sier Sandberg, som opplyser at Facebook-gruppa samarbeider tett med den spontane gruppa som akkurat nå jobber for å hjelpe asylsøkerne i Oslo.

Les også: – Antallet asylsøkere har eksplodert

– Hva konkret skal dere gjøre nå?

– Det aller viktigste nå er å få oversikt over hva som trengs lokalt, slik at vi ikke ender med en låve full av ting som ingen trenger, sier Sandberg. Hun opplyser at hun mandag formiddag var i kontakt med Veumalleen asylmottak, og avventet svar derfra da Fredriksstad Blad var i kontakt med henne.

– Dernest dreier det seg om innsamling av menneskelige ressurser samt å sluse ting til de riktige stedene, sier Sandberg.

 

Antallet har eksplodert

De lokale mediene har den siste tiden fortalt at flyktningkatastrofen begynner å bli synlig i Østfold.

I slutten av forrige uke kunne Østfold politidistrikt fortelle at antallet hadde økt fra rundt 30 asylsøkere i måneden det første halvåret til mer enn 30 personer daglig den siste tiden.

I utgangspunktet blir flyktningene som kommer over grensen nå, transportert videre til Oslo.

– Men jeg regner med at det blir et trykk her nede, også. Og dette er både en akutt situasjon og en situasjon som vedvarer, sier Sandberg.