Hevder Vestby kommune er på tynn is i demenssaken

TOK OPP DEMENSSAK: Kommunestyrerepresentant Kenneth Lien Steen (Frp) mener kommunens håndtering av demenssaken smaker av ansvarsfraskrivelse.

TOK OPP DEMENSSAK: Kommunestyrerepresentant Kenneth Lien Steen (Frp) mener kommunens håndtering av demenssaken smaker av ansvarsfraskrivelse. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

- Jeg håper denne saken blir dobbeltsjekket og trippelsjekket, sa Kenneth Lien Steen (Frp) da han tok opp demenssaken i Vestby kommunestyremøte mandag kveld. Saken gjelder demente Hans fra Vestby som er sendt til et bofellesskap på Hillestad i Vestfold fordi kommunen ikke har en plass til ham.

DEL

Det var Moss Avis som første gang skrev om kona Mette Berg og hennes kamp for sin demenssyke ektemann Hans. Berg reagerte med frustrasjon og raseri på behandlingen, og vil ha ham tilbake til sykehjemmet i Vestby eller tilsvarende institusjon.

Lien Steen ville ha svar på hva ordføreren vil gjøre for at nødvendig tilbud i slike saker kommer på plass så raskt som mulig, og om kommunen har det juridiske på stell.

KVELDENS MØTE: Varaordfører Eirin Bolle (Bygdelista), ordfører Tom A. Ludvigsen (Ap) og rådmann Sjur Authen i kveldens kommunestyremøte.

KVELDENS MØTE: Varaordfører Eirin Bolle (Bygdelista), ordfører Tom A. Ludvigsen (Ap) og rådmann Sjur Authen i kveldens kommunestyremøte. Foto:

- Merkelig

- Er dette en verdig måte å drive eldreomsorg på, spurte Kenneth Lien Steen, og hevdet at saken har nasjonal interesse og minnet om at Hillestad ikke er noen institusjon, men et bofellesskap uten lege.

- Den faglige vurderingen til kommunen er at vedkommende har behov for institusjon. Da virker det merkelig at vi har et nybygget sykehjem, men likevel ikke evner å gi vedkommende et tilbud. Her er kommunen på tynn is, ordfører.

Ordfører Tom A. Ludvigsen reagerte på at Lien Steen i sitt innlegg gikk inn i taushetsbelagt materiale det ikke ville være mulig å svare på i et kommunestyremøte.

- Har allerede én som tar all plass

Videre sa Ludvigsen blant annet dette:

- Denne saken er det orientert om i Helse- og omsorgsutvalget. Det skjedde i forbindelse med gjennomgangen av første tertial. Vestby kommune har et godt tilbud til demente, både når det gjelder sykehjemsplasser, videreutdanning av ansatte og demenskoordinator som bistår pårørende. Når det gjelder plasser har vi bygget 104. Vi bruker selv 89 plasser og leier ut åtte. Teoretisk har vi da syv plasser til overs. Èn av disse plassene brukes i dag av en krevende pasient med én til én-bemanning, og da er det ikke plass til flere krevende pasienter per i dag.

SVARTE: Ordfører Tom A. Ludvigsen (Ap) sa at det var mye læring i demenssaken, og at det kunne gå mot en løsning.

SVARTE: Ordfører Tom A. Ludvigsen (Ap) sa at det var mye læring i demenssaken, og at det kunne gå mot en løsning. Foto:

Og videre:

- Ordføreren alene bestemmer ikke hva slags tilbud vi skal ha. Dette er et budsjettspørsmål for kommunestyret. Når det gjelder det juridiske i denne saken tror ordføreren at det vil være fornuftig å avvente fylkesmannens eventuelle klagebehandling, etter at kommunen har behandlet saken på nytt.

Kan bli løst

Ludvigsen svarte avslutningsvis at det sikkert er mye læring i demenssaken, som i andre spesielle saker, og at det er mye som kan bli bedre, også innen eldreomsorg. Men at det er kommunestyret som utarbeider budsjetter.

- Jeg er overbevist om at vår administrasjon jobber intenst med å skaffe plasser, også i denne saken. Og det ser ut som at dette kan løse seg.

Kenneth Lien Steen:

- Jeg liker slutten av ordførerens svar bedre enn starten. Fylkesmannen har allerede behandlet saken og stadfestet at dette ikke holder. Jeg synes det er litt ansvarsfraskrivelse å si at vi ikke har plass til de vanskeligste, og plasserer dem så langt fra sine egne.

- Har berørt oss alle

Signy Svendsen (SV) hadde også en kommentar til demenssaken:

- Jeg tror denne saken har berørt oss alle. Representanten Kenneth Lien Steen tar opp en viktig sak.

Svendsen fant grunn til å minne om at beboere på sykehjem i dag i gjennomsnitt har syv forskjellige diagnoser:

- Dette stiller krav til omsorgen, men det skal ikke være nødvending å gå til pressen for å bli hørt. Vi skal lytte, kommunisere, og legge til rette.

Artikkeltags