Skal sette opp 600 turstiskilt i Vestby

Lager vei i vellinga: Nils Thorsen og stigruppa restaurer gjengrodde stier og setter opp nye skilt.

Lager vei i vellinga: Nils Thorsen og stigruppa restaurer gjengrodde stier og setter opp nye skilt. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Stier og turveier i Vestby kommune blir stadig bedre og mer oversiktlige. Det er takket være Nils Thorsen og stigruppa.

DEL

Nils Thorsen og de andre frivillige i stigruppa er stadig på tur i skogen med stolper og skilt de skal sette opp ved stikryss. Prosjektet har som mål å gjøre turstier mer tilgjengelige og lettere å orientere seg rundt i. Gruppen er et samarbeid mellom Forum for Natur og friluftsliv, Vestby Turlag og Vestby kommune.

Stigruppa har som mål å sette opp over 600 nye skilt. Til nå har klart å sette opp drøyt 300. Prosjektet finansieres av støtte fra SpareBank 1 i Son, Gjensidgestiftelsen og fylkeskommunen. Samt et solid antall dugnadstimer. I år har gruppen fått 321.000 til å etablere en ny tursti langs Solbergelva.

Folkehelsa

Nils Thorsen mener pengene de har fått for å utbedre turmulighetene i kommunen bare er småpenger sammenlignet med summen det offentlige sparer ved at flere går tur og får bedre helse.

– Folk som går mye på tur trenger sykehjemsplass senere enn andre. Når en sykehjemsplass koster kommunen rundt en million i året blir det fort snakk om store besparelser på sikt for hver som begynner å gå regelmessig tur, sier han.

Finner nye stier

Stigruppa holder også på med å gå opp helt nye stier. Thorsen forteller at det er et nøysomt arbeid å lage gode turstier.

– Først må vi finne en tørr trase mellom to punkter vi ønsker å knytte sammen med en ny sti. Mange turstier er basert på gamle tømmerveier som ligger lavt i terrenget som var mest egnet for tømmertransport i gamle dager. Ulempen er at slike lave stier fort blir bløte, forteller han.

Etter å ha avtalt med grunneier merkes de nye traseene med papirbånd før stier ryddes og gjøres farbar. Koordinatene plottes nøye med et GPS-system. Informasjonen brukes til å legge den nye stien inn i databasen til statens og kommunens kartverk slik at den kommer med på alle nye kart over området. Til slutt settes det opp skilt.

– Vi følger Merkehåndboka til Den Norske Turistforening (DNT) og alle som er med på å lage nye stier må ha et spesielt merke for å ha nødvendig kunnskap. Samarbeid med grunneiere er veldig, sier Thorsen.

Kommunen er vanligvis avtalepart når det gjelder tilrettelegging av turstier og skiløyper.

– I samarbeid med kommunen ønsker vi å sette opp informasjonstavler på utfartssteder der vi kan henge opp kart over og informasjon om området, avslutter Thorsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.