Gå til sidens hovedinnhold

Skal sette opp 600 turstiskilt i Vestby

Artikkelen er over 4 år gammel

Stier og turveier i Vestby kommune blir stadig bedre og mer oversiktlige. Det er takket være Nils Thorsen og stigruppa.

Nils Thorsen og de andre frivillige i stigruppa er stadig på tur i skogen med stolper og skilt de skal sette opp ved stikryss. Prosjektet har som mål å gjøre turstier mer tilgjengelige og lettere å orientere seg rundt i. Gruppen er et samarbeid mellom Forum for Natur og friluftsliv, Vestby Turlag og Vestby kommune.

Stigruppa har som mål å sette opp over 600 nye skilt. Til nå har klart å sette opp drøyt 300. Prosjektet finansieres av støtte fra SpareBank 1 i Son, Gjensidgestiftelsen og fylkeskommunen. Samt et solid antall dugnadstimer. I år har gruppen fått 321.000 til å etablere en ny tursti langs Solbergelva.

Folkehelsa

Nils Thorsen mener pengene de har fått for å utbedre turmulighetene i kommunen bare er småpenger sammenlignet med summen det offentlige sparer ved at flere går tur og får bedre helse.

– Folk som går mye på tur trenger sykehjemsplass senere enn andre. Når en sykehjemsplass koster kommunen rundt en million i året blir det fort snakk om store besparelser på sikt for hver som begynner å gå regelmessig tur, sier han.

Finner nye stier

Stigruppa holder også på med å gå opp helt nye stier. Thorsen forteller at det er et nøysomt arbeid å lage gode turstier.

– Først må vi finne en tørr trase mellom to punkter vi ønsker å knytte sammen med en ny sti. Mange turstier er basert på gamle tømmerveier som ligger lavt i terrenget som var mest egnet for tømmertransport i gamle dager. Ulempen er at slike lave stier fort blir bløte, forteller han.

Etter å ha avtalt med grunneier merkes de nye traseene med papirbånd før stier ryddes og gjøres farbar. Koordinatene plottes nøye med et GPS-system. Informasjonen brukes til å legge den nye stien inn i databasen til statens og kommunens kartverk slik at den kommer med på alle nye kart over området. Til slutt settes det opp skilt.

– Vi følger Merkehåndboka til Den Norske Turistforening (DNT) og alle som er med på å lage nye stier må ha et spesielt merke for å ha nødvendig kunnskap. Samarbeid med grunneiere er veldig, sier Thorsen.

Kommunen er vanligvis avtalepart når det gjelder tilrettelegging av turstier og skiløyper.

– I samarbeid med kommunen ønsker vi å sette opp informasjonstavler på utfartssteder der vi kan henge opp kart over og informasjon om området, avslutter Thorsen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.