Gå til sidens hovedinnhold

Veldig mange vil ha en bit av denne skogen

Artikkelen er over 6 år gammel

Grevlingen er under press fra rekordmange brukere, men idrettsrådet vet råd. Nå får de politisk støtte også.

Sykkelklubben i Son har 400 medlemmer som gjerne kaster seg på pedalene innover i Grevlingen.

Syklistene er ikke alene om å ha lagt sin elsk på nærskogen, og området er under press. Både fra boligområdene rundt, og fordi ungdomsskolen, barneskolen, barnehagen, HSV Fotball, Soon Slalomklubb, Soon Skiklubb, Soon Triathlon, Soon CK, Barneaktiviteten, Forum for natur og friluftsliv, Son Hestesportsenter, Son bootcamp, Vestby klatreklubb og Tjukkasgjengen alle vil ha en bit av kaka. Og fordi naturvernforbundet er opptatt av å ta vare på naturen i det 540 dekar store området.

Lederen i Vestby idrettsråd, Arild Kristensen, åpner med å slå fast.

– Ethvert boområde trenger et friområde.

Han fortsetter:

– Hele denne prosessen startet med at slalåmklubben ønsket å utvide bakken. De hadde store vyer, både høyt og bredt. Flere grupper kom på banen, og da tenkte vi at vi kunne samle alt i én plan og sende den som innspill til kommunedelplanen for idrett og fysisk aktivitet.

Ferdig med uenighetene

Flerbruksplanen er nå en realitet, og kommunedelplanen skal behandles i høst.

– Vi mener at flerbruksplanen er unik, og kan være et eksempel på hvordan et samlet idretts- og friluftsliv kan samarbeide rundt boområdene i kommunen, uttaler Kristensen og får støtte fra Nils Thorsen i Forum for natur og friluftsliv.

– Og det må jo være en fordel for den politiske behandlingen at brukerne har gjort unna uenighetene på forhånd, mener de to.

Politikere kjapt på banen

Da Moss Avis omtalte saken torsdag, kom både SV og Ap raskt på banen. I en pressemelding fra henholdsvis Ronny Kjønsø og Tom Anders Ludvigsen slås følgende fast:

-Flerbruksplanen er unik på mange måter, og en fin måte å kunne utvikle våre nærområder på.

Og videre:

-Vi vet at hallkapasitet og banekapasitet er sprengt i kommunen, og da må vi se på hvilke tiltak vi kan gjøre. Når vi i tillegg ønsker å blant annet innføre mer fysisk aktivitet i skolen, er denne planen et godt tilskudd til dette. Å få samle alt i en kommuneplan viktig.

«Våte drømmer»

Brukerne har mange drømmer de ønsker å realisere i anleggene og skogen mellom skolen på Grevlingen og Øståsen boligfelt.

For det første slår planen fast at hallkapasiteten på Grevlingen er sprengt, og ikke blir bedre dersom politiske visjoner om en times kroppsøving hver dag også skal realiseres.

De ulike aktørene slår videre et slag for egen turnhall med fallgrav, som også kan brukes til kampsport og danseaktiviteter. Videre utendørs skøytebane, tilgang til kunstgressbane uten å måtte vike for behovene til HSV Fotball, tilgang til skiløyper, hinderløyper, sykkelstier, akebakke, gapahuker og bålplasser for utendørs overnatting, orientering, sandbane for beachball, volleyball og sandfotball, og klatre- og treningsstativ.

Allerede i dag er signalene fra HSV Fotball at banekapasiteten ikke er god, og at foresatte vurderer å melde barna ut fordi de ikke får treningstider, går det fram av flerbruksplanen.

Hensyn å ta

Folk flest bruker også det etablerte turstianlegget i Grevlingen i stor grad. Nils Thorsen kan opplyse at en telling i lysløypa en uke nå i slutten av juni, viser at 200 passerte i døgnet.

Til historien hører også med at området har tre grunneiere; Sletta gård, Vestby kommune og Obos, som har sine interesser å ivareta.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.