Apoteker Ragnar Mørk (1906-2002) må regnes som opphavsmannen til Svanens vitaminkrem. I over 50 år ble kremen produsert i Oslo, men nylig tok kremproduksjonen slutt.

Da slo farmasøyt og eier av apoteket i Son, Are Egeland, til:

– Hvorfor ikke ta en telefon, tenkte jeg, og sikret meg både oppskrift og rettigheter.

På krukker merket Son

Nå er den første kremen på krukker, og klare til å sendes ut til apotek over hele landet. På lokket står det «Svanens vitaminkrem Son».

– Dette er veldig morsomt, sier Egeland, og legger til at produksjonen lot seg gjøre da Inge Valle Tangen gikk inn i driften av apoteket.

Nå skal det produseres for fullt fra det frittstående apoteket som akkurat denne måneden har 10-årsjubileum i Son.

Men hva består denne sagnomsuste vitaminkremen egentlig av?

– Oppskriften og fremstillingen er selvfølgelig beskyttet, men det jeg kan si om innholdet er vann, flytende parafin, mandelolje, jordnøttolje, hvit vaselin, kokosfett, stearinsyre, fast parafin, lanolin, trietanolamin, metylparaben, borsyre, BHT og retinylpalmitat (vitamin A). Den parfymerte varianten er mildt parfymert. Salver for eksempel, har ikke vannfase.

Som å lage saus

Egeland har også kjøpt produksjonsutstyret og sier at fremstillingen kan sammenliknes litt med det å lage en saus.

– I tillegg er kremen tilsatt A-vitamin som skal ha god effekt på huden.

I kjelleren på apoteket står et stort produksjonskar som gir cirka 4000 bokser med krem. Egeland innrømmer at det var temmelig hektisk da produksjonen foregikk kvelden før Moss Avis var innom, men at alt nå ser ut til å gå som smurt.

Pene krukker måtte til

Historien vet å fortelle at Ragnar Mørk var apoteker ved Svaneapoteket i Oslo fra 1959.Hans forgjenger ved apoteket solgte en krem som ble kalt «flytende vitaminkrem». Den ble solgt i en litt høy brun glasskrukke med en liten åpning og hadde rød etikett hvor det sto: «Anbefalt av leger og sykepleiersker». Apotekeren forsto snart at en pen, hensiktsmessig emballasje ville øke salget. Dermed var eventyret i gang.