Her er den nye Vestby-ordføreren

Tom Anders Ludvigsen overtar ordførerklubba i Vestby. Foto: Kjersti Halvorsen

Tom Anders Ludvigsen overtar ordførerklubba i Vestby. Foto: Kjersti Halvorsen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Klokken 16 ble nyheten sluppet; Den rødgrønne blokka Ap, Sp, Venstre og SV inngår teknisk samarbeid med Høyre. Ny ordfører blir Tom A. Ludvigsen (Ap).

DEL

Torsdag klokken 16 ble ordføreren presentert. Det blir Tom Anders Ludvigsen som overtar ordførerklubba. Det betyr at Ap får uttelling for det gode valgresultatet man gjorde for halvannen uke siden, skriver Vestby Avis.

Resultatet betyr at verken Bygdelista eller Miljøpartiet De Grønne får noen posisjon å drive politikk fra. Det betyr at Frp forsvinner ut i opposisjon etter utallige år i posisjon, og at også KrF havner der.

For SV er resultatet historisk, sier Ronny Kjønsø, som ikke tror at partiet hans har sittet i posisjon i kommunen noen gang.

Kjønsø mener det blir uproblematisk å ha et valgteknisk samarbeid med Høyre:

- Jeg er heller glad for at Høyre er med og tar ansvar, sier han.

Stod igjen med tre alternativ

Høyre varslet tidligere på dagen torsdag at man hadde tre alternativer:

- Vi kan gå til borgerlig side, vi kan gå til et valgteknisk samarbeid med Ap, og vi kan stå alene. Vi har diskutert saken under onsdagens styremøte. Vi har hatt mange sonderinger etter valget og det har vært mange møter, sa leder Hilde Feragen til Vestby Avis og ville ikke da si hvilket av alternativene som er hovedsporet til Høyre.

Ble ikke enige

Trolig har de fem borgerlige partiene (Frp, KrF, Miljøpartiet De Grønne, Bygdelista og Høyre) ikke klart å bli enige om hvem som skulle bli ordfører/varaordfører hvis de inngikk et borgerlig samarbeid. Dermed var det ikke så mange alternativer igjen for Høyre.

Dette ble utdypet på pressekonferansen nå klokken 16:

- Velgerne ga oss en utfordring med det valgresultatet vi fikk. Nå tror vi at vi kan få til en god påvirkning likevel, sier Pål Engeseth (H), og legger til at partiet ikke føler seg helt sikre på at velgerne vil forstå grepet de har valgt å ta, men at det tross alt er bedre å være med:

- Å sitte i baksetet ville vært defensivt, sier Engeseth, mens John Ødbehr understreker at det kommunen får, er et stabilt flertall.

Ødbehr sier at det har vært noen tunge runder både før og etter valgkampen og at kritikken fra Høyreutbryterne på Bygdelista har vedvart mot ham helt fram til i dag.

- Det er klart jeg har vært lei meg over det dårlige valgresultatet. Men fingeren i jorda, Høyre ble splittet og noen forsvant ut. Å være bitter går bare ut over en selv. Jeg har ikke landet fremtiden ennå. Det skal jeg begynne med når denne politiske arbeidsplattformen endelig er satt.

Til dette sier kollega Jan Oscar Svae at han er glad for at Ødbehr, til tross for noen "slag på trynet", er med på det politiske prosjektet som meisles ut nå.

Ludvigsen kan fortelle at de to blokkene i Vestby begynte å snakke sammen da Miljøpartiet De Grønne takket nei til de rødgrønne.

- Ap gjorde et godt valg sammen med tre andre partiene. De fire partiene har blitt bedre og bedre, morsommere og morsommere, men vi fikk 17 mandater. Ikke 18. 18 som man trenger for å styre. Vi hadde et møte med Bente Bakke, men det stemmer ikke det som avisene har skrevet at vi ikke tilbød henne noe. Vi tilbød henne og Miljøpartiet De Grønne å få gjennomslag for hele programmet de har, men det holdt ikke. Hun ville ha posisjoner. Da måtte vi spørre oss selv: Hva gjør vi nå? Hvor skal vi hente flertallet? Vi henvendte oss til blokken. Først uformelle kaffekopper og så formelle møter, sier Ludvigsen som endte med å få med seg Høyre.

Ydmyk og glad

Det var en ydmyk og lykkelig Tom A. Ludvigsen som kunne konstatere at han igjen blir ordfører etter noen år i opposisjon.

- Det vi har blitt enige om i dag er hvem som får ordfører og varaordfører og at Høyre får noen ledere og nestledere i hovedutvalgene, sier Ludvigsen.

Og det blir Aps Annette Mjåvatn som får varaordførerplassen. Høyre får lederen i Helse og omsorgsutvalget, nestlederen i plan og miljø, nestlederen i Skole, oppvekst og kultur, lederen i kontrollutvalget og lederen i havnekomiteen.

Ødbehr ser nå frem til et godt samarbeid med Ludvigsen.

- Det er ordfører som setter dagsorden. For oss har det vært viktig å ha et godt forhold til ordfører og kunne løfte de sakene vi har på blokka, sier han.

Enighet

Når det gjelder saker er det nye styringsflertallet enige om å samarbeide om sentrumsutviklingen i Vestby, si nei til eskatt på bolig, bygge svømmehall på Sole og sette eldreomsorgen i sydområdet på dagsorden.

Også bedre ordninger for lærlingeplasser er en svært aktuell sak, noe både Svae og Sps Tone Skretting er glade for.

På spørsmål om Skretting er skuffet over å ikke få varaordførerplass, sier hun dette:

- Det var viktig at det ble en kvinne. For Sp er det viktig å være med på leken og da betyr det at vi spesielt ønsker en plass der det handler om arealpolitikk.

I Venstre har det vært en del intern kritikk etter at Arjo Van Genderen valgte å ta partiet ut av borgerlig samarbeid og inn i rødgrønn blokk. Han tror partiet vil like at Høyre blir med på lasset, og at den politiske situasjonen tegner til å bli stabil.

Livet på sidelinjen

Til partiene som nå frykter en plass i skyggen og på sidelinjen, kan Ludvigsen si følgende:

- Vi har en plan om å blant annet endre litt på budsjettprosessen slik at alle partier blir involvert i større grad enn i dag, framfor at vi jobber hver for oss og slåss for hver våre saker i kommunestyret.

Artikkeltags