TIDSVITNE: Alf Monrad Knudsen fra Son brukte mye av sin tid til å reise tilbake til fangeleirene i Polen og Tyskland for å fortelle, og vise, spesielt ungdomsskoleelever hva han opplevde under andre verdenskrig.

TIDSVITNE: Alf Monrad Knudsen fra Son brukte mye av sin tid til å reise tilbake til fangeleirene i Polen og Tyskland for å fortelle, og vise, spesielt ungdomsskoleelever hva han opplevde under andre verdenskrig. Foto:

Et av Norges siste tidsvitner, Alf Monrad Knudsen, fra Son er død

Alf Monrad Knudsen fra Son døde lørdag, 93 år gammel. Han overlevde opphold i fem konsentrasjonsleire under Den annen verdenskrig og har fått Kongens fortjenstmedalje for sin innsats som tidsvitne.
øYstein Franck-Nielsen
Publisert
DEL
Alf Monrad Knudsen fra Son døde lørdag, 93 år gammel. Han overlevde opphold i fem konsentrasjonsleire under Den annen verdenskrig og har fått Kongens fortjenstmedalje for sin innsats som tidsvitne.

Andreas Brevig fra Son var pådriver, sammen med Stiftelsen Hvite Busser, for at Knudsen skulle få Kongens fortjenstmedalje for innsatsen sin.

– Knudsen fikk Kongens fortjenstmedalje først og fremst for all innsatsen sin mot ungdommene. Han har vært med en rekke skoleklasser som tidsvitne på turer til nedlagte konsentrasjonsleire i Polen og Tyskland, i regi av Stiftelsen Hvite Busser. Han har også holdt foredrag om dette på mange skoler, sier Brevig.

LES OGSÅ NEKROLOGEN: Alf Knudsen (1923-2016): Sistemann

Unik formidlingsevne

Han legger til at Knudsen hadde en helt unik formidlingsevne i møte med barn og unge:

– Av vesen var Knudsen utrolig ydmyk og beskjeden. Men når han fortalte om årene i konsentrasjonsleirene på sin rolige og naturlige måte, uten å overdrive, så satt folk helt musestille og lyttet. Han evnet å formidle all lidelsen som var der på en måte som gjør at tilhørerne aldri vil glemme det. Og Knudsen sa hele tiden at dette grufulle aldri må få skje igjen. Det var hovedbudskapet, sier Brevig.

Kongens fortjenstmedalje

Knudsen ble tildelt Kongens fortjenstmedalje under en tilstelning på terrassen på Son kro 26. mai 2014.

Les også: Sons krigshistorie vises i år

Bare 19 år gammel, i 1942, ble Knudsen tatt av de tyske okkupantene på svenskegrensen.

Han ble sendt til Auschwitz, og senere til Sachsenhausen, Birkenau, Buchenwald, og Majdanek. Spesielt oppholdet i Auschwitz satte dype spor. Og det var i Auschwitz han fikk risset inn fangenummeret «190515» på armen sin.

Brøt tausheten

Knudsen fortrengte de forferdelige opplevelsene fra tiden i konsentrasjonsleirene i mange år etter krigen. Men i 1995 brøt han tausheten.

Da begynte soningen å fortelle sin historie.

Fra da av ble han med som tidsvitne cirka fire ganger i året på Stiftelsen Hvite Bussers turer til de tidligere konsentrasjonsleirene i Polen og Tyskland. Da han fylte 90 år, slakket han litt på farten men fortsatte som tidsvitne nesten helt til det siste.

På 17. mai i år ble Knudsen også hedret med Regjeringens minnemedalje. Den ble overrakt av ordfører Tom Anders Ludvigsen under hovedarrangementet på torvet i Son.

Knudsen fikk minnemedaljen for sin innsats under Den annen verdenskrig.

Les også: Beveget hyllest til Alf Knudsen (92) fra Son

Daglig leder Ole Johnny Hansen i Hvite Busser sier at Knudsens betydning som tidsvitne nesten er umulig å beskrive.

Hitlers dødsleire

– På sin helt spesielle og rolige måte fortalte han om sine opplevelser i Hitlers dødsleire for titusener av ungdommer, sier Hansen.

Han legger til at Knudsen var ett av de siste gjenlevende tidsvitnene, og den siste tiden Knudsen levde, var han den siste overlevende norske fangen fra Auschwitz.

– Knudsen var veldig nøyaktig og korrekt i alt han fortalte. Han hadde en fantastisk fin formidlingsevne. Når han snakket om sine grufulle opplevelser fra tiden i fangeleirene, var det så stille at man kunne høre en knappenål falle, sier Hansen.

Mye er skrevet om den tidligere konsentrasjonsleirfangen Knudsen fra Son og hans innsats som tidsvitne i fredstid. Blant annet er Knudsens liv og fortellinger omtalt i boken «Fanget» av Øystein Franck-Nielsen.

Artikkeltags