Beskriver den siste tiden som surrealistisk

  Bygdelista har inngått avtale med Ap, SV, Sp og Venstre.

  Artikkelen er over 3 år gammel

  De rødgrønne og Bygdelista er klare for fire år i posisjon. Eirin Bolle i BL beskriver perioden etter valget som surrealistisk.

  DEL

  Som kjent ble det ikke noe av det tekniske samarbeidet mellom de rødgrønne og Høyre i Vestby. Samarbeidet er historie til tross for erklæringen 30. september i år der Høyres forhandlingsleder Pål Engeseth og avtroppende ordfører John Ødbehr proklamerte at de gikk i teknisk samarbeid med den rødgrønne blokka. Frykten for et liv på sidelinja, ble oppgitt som grunn.

  Men Høyres tekniske planer endte i politisk mageplask. Tilbake hos sine egne fikk Engeseth og Ødbehr beskjed om at resultatet var underkjent og at det måtte forhandles mer på borgerlig side.

  TRYKK PÅ HOVEDBILDET FOR Å SE VIDEO FRA PRESSEKONFERANSEN (Svak lyd)

  Åpningen

  Høyres snuoperasjon gjorde at Bygdelista valgte å gå i samtaler med rødgrønn blokk. Dette førte fram, og det som foreløpig er klart, er at Aps Tom A. Ludvigsen blir ordfører og Bygdelistas Eirin Bolle blir varaordfører. Denne posisjonen får dermed til sammen 21 av 35 mandater. Bygdelista får også nestleder og en plass til i plan og miljøutvalget. Resten av kabalen gjenstår å legge.

  Eirin Bolle la ikke skjul på under pressekonferansen at forhandlingene etter valget har vært vanskelige:

  - De siste tre ukene har vært litt surrealistiske. Vi gikk til valg på et nytt og sunnere politisk klima, og det tror jeg vi får til i dette samarbeidet.

  Og til de som kritiserer BL for å svikte når de nå går inn i samarbeidet med de rødgrønne, sier Bolle dette:

  - Vi har vært tydelige i alle samtaler, og vi har prøvd å få til et flertall på borgerlig side. Men da vi torsdag fikk vite at Høyre var splittet og at Tom A. Ludvigsen ville få nok stemmer til å bli ordfører uansett, ble vi enige om å gjøre det slik. Bente Bakke i Miljøpartiet De Grønne ville at vi skulle sitte sammen på bakerste benk i perioden, men det ønsker ikke vi.

  Bygdelista har da også uttalt i en pressemelding at de har forsøkt å få til et samarbeid på borgerlig side, men at når dette ikke gikk, har de funnet det mer formålstjenelig å sitte i posisjon framfor fire år på sidelinja i Vestbys politikk.

  Ytterste mørke

  Også Tone Skretting i Sp synes perioden med forhandlinger har vært mer spennende enn hun og partiet ønsket seg:

  - Nå er jeg glad for flertallet vi fikk. Alternativet hadde vært et politisk liv i det ytterste mørke. Og der ønsker vi ikke å være.

  Gruppen vil stille med følgende personer i det nye formannskapet: Tom A. Ludvigsen ordfører, Eirin Bolle varaordfører, Tone Skretting Sp, Ronny Kjønsø SV og Arjo Van Genderen Venstre.

  Den nye posisjonen mener at rundt 85 prosent av programmene går samme vei, og at de store kontroversene blir lagt til side.

  - I hvilke saker er uenigheten størst?

  - Arealpolitikk og matjord, sier Skretting, mens Ludvigsen legger til at politikken i Vestby garantert blir grønnere med den posisjonen som nå ser dagens lys.

  Han fortsetter:

  - I  saker som treparallell på Brevik skole, utbygginen av Bjørlien, og svømmehall på Vestby Arena er vi enige, dersom vi finner pengene til det. Vi er også enige om å jobbe videre med mer fysisk aktivitet i skolen,aktivitetsplanen for Grevlingen, få til universell utforming på Krokstrand, og at vi ikke skal øke utgiftene på politisk arbeid. Ikke blir det eiendomsskatt på bolig i perioden, og så er det utviklingen av Vestby sentrum. En kjempeutfordring som skal bli utrolig morsomt.

  Da skulle endelig kabalen være lagt: varaordfører Eirin Bolle, Bygdelista og ordfører Tom A. Ludvigsen, Ap. Vestby kommune

  Da skulle endelig kabalen være lagt: varaordfører Eirin Bolle, Bygdelista og ordfører Tom A. Ludvigsen, Ap. Vestby kommune Foto:

  Ga fra seg plassen

  I det tekniske samarbeidet med Høyre, som strandet, skulle varaordførerrollen gå til Aps Annette Mjåvatn. Hun sier hun har null problemer med å overlate jobben til Eirin Bolle, for å bli gruppeleder selv.

  Også  Skretting, Van Genderen og Kjønsø er fornøyd med det politiske bildet slik det nå ser ut:

  - Det var ikke kjærlighet ved første blikk akkurat, sier Kjønsø om Bolle, men regner med at dette går seg til:

  Ny situasjon

  For Høyre og Fremskrittspartiet blir det å forberede seg på en ukjent rolle. Etter utallige år i posisjon, ender det nettopp slik Høyres forhandlingsleder Pål Engeseth fryktet; et liv på sidelinja. Der skal Høyre og Frp campere sammen med KrF og et særs skuffet miljøparti. Bente Bakke i Miljøpartiet De Grønne gikk hardt ut etter valget og solgte seg inn som ordføreren som kunne skape ro i borgerlig leir etter flere samarbeidsbrudd i perioden og til slutt mistilliten mot Ødbehr. Slik skulle det ikke gå. Miljøpartiet får to mandater i kommunestyret, og ikke noe særlig mer.

  Vestby kommunes nye posisjon: fv Tone Skretting Sp, Ronny Kjønsø SV, Eirin Bolle varaordfører Bygdelista, Tom A. Ludvigsen og Annette Mjåvatn Ap, og Arjo Van Genderen Venstre.

  Vestby kommunes nye posisjon: fv Tone Skretting Sp, Ronny Kjønsø SV, Eirin Bolle varaordfører Bygdelista, Tom A. Ludvigsen og Annette Mjåvatn Ap, og Arjo Van Genderen Venstre. Foto:

  Artikkeltags