Fryktet et liv på sidelinja

Valget er tatt: Pål Engeseth (H) forteller i denne saken hvorfor Høyre valgte den rødgrønne gjengen framfor borgerlig. F.v. Pål Engeseth (H), Tone Skretting (Sp), Karl Øyvind Trandem (Sp), Signy Svendsen (SV), Ronny Kjønsø (SV), Jan Oscar Svae (H), John Ødbehr (H), Tom A. Luvdigsen (ny ordfører, Ap), Arjo Van Genderen (V), Annette Mjåvatn (Ap), Grethe Berntsen (Ap), og Rolf Møll Nilsen (V). Foto: Kjersti Halvorsen

Valget er tatt: Pål Engeseth (H) forteller i denne saken hvorfor Høyre valgte den rødgrønne gjengen framfor borgerlig. F.v. Pål Engeseth (H), Tone Skretting (Sp), Karl Øyvind Trandem (Sp), Signy Svendsen (SV), Ronny Kjønsø (SV), Jan Oscar Svae (H), John Ødbehr (H), Tom A. Luvdigsen (ny ordfører, Ap), Arjo Van Genderen (V), Annette Mjåvatn (Ap), Grethe Berntsen (Ap), og Rolf Møll Nilsen (V). Foto: Kjersti Halvorsen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Forhandlingsleder Pål Engeseth tror Vestby Høyre har gjort rett når de nå går i teknisk samarbeid med rødgrønt.

DEL

I et leserinnlegg i dagens avis letter forhandlingsleder Pål Engeseth på sløret og forteller hvorfor det ikke ble noe borgerlig samarbeid med blant andre Miljøpartiet De Grønne og Bygdelista. I dette intervjuet reflekterer han videre over reaksjoner, personstrid, og det at Høyre valgte Ap, Sp, SV og Venstre, som gjør Tom A. Ludvigsen i Ap til ordfører:

– Noen synes det er rart at vi samarbeider med Ap. Langt flere mener at nettopp dette blir et styringsdyktig flertall. Helst bør politikk handle om hvordan kommunen styres, men så har det ofte vært slik at det er uenighetene og kranglene som får plass i pressen. Derfor er det vel også mange som tenker at det Høyre nå gjør, er å gå over til fienden.

Valgthrilleren:

Engeseth fortsetter:

– Vi har ikke giftet oss. Vi skal inn i et samarbeid som gir en viss stabilitet. Det vi var engstelig for da vi så valgresultatet, var styring på noen småpartiers premisser. Og enda viktigere: valgresultatet gjør at vi ikke har noen entydig flertallsblokk og må samarbeide tettere rundt budsjett og handlingsplan. Det er bra.

Parkert

Tidligere Høyrepolitiker Bente Bakke gikk raskt høyt på banen med Miljøpartiet De Grønne og sine to mandater. Bakke mente at med henne som ordfører kunne det skapes ro i borgerlig leir. Engeseth kommenterer:

– Valgresultatet ble som det ble, og Høyre måtte erkjenne at vi ikke satt i førersetet. Men vi ønsker å være med å utforme politikken. Bakke kunne også valgt å gå til de rødgrønne. Hadde hun gjort det, ville hele høyresiden blitt parkert.

Personstrid

Valget 2015 i Vestby vil bli husket for personstrid og mange absolutter. Store deler av Bygdelista er utbrytere fra Høyre, med klare signal om at John Ødbehr (H) var uakseptable som ordfører. Ap har et tidligere styrevedtak på at de ikke kan samarbeide med Høyre med Ødbehr som toppkandidat. Bakke har uttalt at MDG ikke kan støtte Trygve Thorsen og det menneskesynet Frp representerer.

I dagens leserinnlegg slår Engeseth fast at på samme måte som Høyres egen kandidat har vært omstridt, så har også Aps ordførerkandidat vært det. Et knapt flertall i Høyres styre kom allikevel fram til at Ludvigsen var en bedre kandidat som kommunens ansikt utad, og til å lede kommunens politiske liv, enn for eksempel Bakke.

– Fra sonderingsmøtene med Bygdelista og MDG ble det fra første møte gjort klart at forutsetningene var Bakke som ordfører og Eirin Bolle (BL) som varaordfører. Bygdelista har senere vært villige til å moderere kravet for sin kandidat og aksepterte varaordfører fra Høyre eller Frp. For oss sto det altså mellom Bente Bakke og Tom Anders Ludvigsen, om vi skulle støtte noen i det hele tatt.

Rydder

Det har ikke vært noe enkelt landskap å legge kabal i, men Høyre valgte å ikke stå alene. De valgte Ludvigsen og rødgrønt. Engeseth fortsetter:

– Vi vil gjøre et forsøk på å legge personstrid til side og fokusere på det vi burde bruke tiden på, nemlig politikk. Høyre har sine ting å rydde opp i, men så har vi også en ny leder i Hilde Feragen. Hun gjør en kjempejobb. Vi er inne i en god prosess og det vi skal gjøre nå er å bygge opp et Høyre folk kan kjenne seg igjen i.

Disse vervene får Høyre:

Ordfører: Tom A. Ludvigsen, varaordfører: Annette Mjåvatn. Leder i Helse og omsorg: Høyre (nestleder: Ap, Sp, SV,Venstre). Leder i plan og miljø: Ap (nestleder: Høyre). Leder i skole, oppvekst og kultur: Ap, Sp, SV, Venstre (nestleder Høyre). Leder i kontrollutvalget: Høyre. Leder i havnekomiteen: Høyre (nestleder Ap, Sp, SV,Venstre).

Hvem som får plass i formannskapet er ennå ikke klart.

Valgresultatet før fintellingen:

Det endelige resultatet:

Vestby Ap: 12 mandater (fram ett mandat). Høyre: syv (tilbake syv). Bygdelista: 4 (ny). Frp: 4 (fram ett). Miljøpartiet De Grønne: 2 (ny). Sp: 2 (samme som før). SV: 2 (samme som før). Venstre: 1 (tilbake ett). KrF: 1 (samme som før)

Rødgrønne og Høyre går i samarbeid. Tom A. Ludvigsen (Ap) blir ordfører og Annette Mjåvatn (Ap) varaordfører.

Artikkeltags