Mener det politiske klimaet er spesielt

Toget gikk: Toget gikk i forhold til fire år i posisjon, men Bygdelistas Eirin Bolle lover en kritisk opposisjon.Foto: Halvorsen

Toget gikk: Toget gikk i forhold til fire år i posisjon, men Bygdelistas Eirin Bolle lover en kritisk opposisjon.Foto: Halvorsen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Eirin Bolle på Bygdelista mener det politiske klimaet i Vestby er ganske spesielt og at opposisjonen får en viktig jobb de neste fire årene.

DEL

– Jeg var muligens naiv da jeg gikk inn i politikken, men etter årene i Høyre har jeg fått god innsikt i det jeg kaller Vestbys politisk ukultur. Maktkampen legger et skyggeteppe over den gode politikken, og det tekniske samarbeidet med Ap og Høyre skaper mange spørsmål. Nå gjenstår det å se hvilke gjenytelser det ligger i dette samarbeidet.

Litt skremt

I et leserinnlegg i Moss Avis kommenterer Vestby Frp, BL, KrF og MDG Pål Engeseths innlegg om hvorfor Høyre gjorde som de gjorde.

Eirin Bolle utdyper i dette intervjuet:

– Jeg sitter med mye innsideinformasjon og blir litt skremt. Vi må ikke glemme at det er folkevalgte vi er og ikke maktmennesker. Vi kommer til å stille spørsmål i fremtiden når det kommer til habilitetssituasjoner, spesielt når det gjelder det viktige kontrollutvalget (her har Høyre fått ledervervet i den tekniske samarbeidsavtalen, red.anm.).

– Hva skal til for at dere har tillit til den nye posisjonen?

– Det må spilles med åpne kort. Vi må få svar på våre spørsmål, og det må legges fram fakta, spesielt når det gjelder mistanke om gjenytelser.

Det har vært hevdet at Bygdelista spilte høyt etter valget. Dette synet deler ikke Bolle:

– Vi har ikke spilt høyt og vi har ikke forlangt noe som helst. Men man kan jo ikke bare glemme når valget er over at ordfører John Ødbehr ikke har kommunestyrets tillit.

– Hvorfor lyktes dere ikke med et borgerlig samarbeid?

– Vel, fredag den 21. september kunne vi lese i Vestby Avis at Stig Eyde skulle melde seg ut av Høyre, bli uavhengig, og bli de rødgrønnes 18 mandat. I det oppsiktsvekkende intervjuet orienterte han at hele Høyre etter hvert har valgt å følge med over til rødgrønn side og at Tom Anders Ludvigsen dermed blir sittende med massivt flertall bak seg i det nye kommunestyret. Dette ble trukket senere samme dag, men skaden var allerede et faktum og forhandlingsleder Pål Engeseth så sikkert at partiet kunne gå på enda en sprekk. Bygdelista har dessuten vært veldig tydelig på at vi mener det er en ukultur og maktkamp i Vestbypolitikken og at dette bør det gjøres noe med. Da var det vel kanskje like greit å isolere oss.

Bolle gir seg ikke på at det bør pirkes borti det bestående:

– Vi skal fortsette å stille de ubehagelige spørsmålene i forhold til målet vårt om en sunn og idealistisk politisk kultur.

Også Miljøpartiet De Grønne har valgt å kommentere Høyres politiske grep:

Vil i blokk

Bygdelista ønsker å gå i blokk med Frp, KrF og Miljøpartiet De Grønne når de nå blir sittende i opposisjon.

– Innholdet må vi komme tilbake til, men vi er i hvert fall enige om å samarbeide. Utover en del felles saker vil vi jobbe for et bedre politisk klima og ta tak i det vi mener er en politisk ukultur i kommunen.

Bolle mener at nettopp det valgtekniske samarbeidet mellom rødgrønt og Høyre er et eksempel på at politikken i Vestby handler mer om makt og posisjoner enn politisk idealisme.

– For det må jo komme gjenytelser når Høyre har sagt ja til å støtte Ap, sier hun og legger til at det er vanskelig å forstå Høyre i denne saken.

– Vi tror det borgerlige samarbeidet hadde blitt godt med Bente Bakke (MDG) som ordfører og Trygve Thorsen (Frp) som varaordfører.

Artikkeltags