Gå til sidens hovedinnhold

– Vi får ikke fred før vi finner Håkon

Artikkelen er over 8 år gammel

Politiet kan bruke 300.000 kroner på å lete etter sønnen deres. Etter det er det opp til familien hva som gjøres.

Det er lange dager å bare gå og vente, sier Åse og Knut Andersen.

11. februar var det to måneder siden sønnen deres forsvant fra en hytte i Budalsvika i Aremark. Fortsatt er det ingen tegn til hvor Håkon Andersen kan befinne seg. Politiet etterforsker fortsatt saken, men familien føler at det skorter på ressurser og vilje.

– Noe forandret seg da saken ble flyttet fra Aremark lensmannskontor til Moss politistasjon. For oss føles det som om det gikk fra å være menneskelig, til etterforskning av en gjenstand. Vi får ikke beskjed om noe, får ikke kontakt med etterforskningsleder. Ingenting, sier Håkons bror, Richard Andersen, oppgitt.

Overraskende

16. desember ble Håkon Andersen meldt savnet. I de påfølgende dagene pågikk det søk i regi av politi, redningshunder og dykkere. Men på tross av det store området 38-åringen nå mest sannsynlig ligger livløs i, sluttet søket etter tre dager.

For oss føles det som om det gikk fra å være menneskelig, til etterforskning av en gjenstand.

– Richard har vært helt fantastisk. Hadde det ikke vært for ham, og for alle som har stilt opp, så hadde vi sittet her og ikke visst hva vi skulle gjort, sier Åse Andersen.

Ikke henlagt

For politiet kan kun bruke 300.000 kroner på søk i terrenget etter en person som er meldt savnet. Etter det er det privatpersoner og eventuelt frivillige organisasjoner som må ta over.

– Blir det satt inn helikopter, dykkere og hundeekvipasjer er det klart at pengene går fort. Det sier seg selv at dette er en vanskelig situasjon, men på ett eller annet tidspunkt, når vi har ettergått all tilgjengelig informasjon, må vi dessverre si at vi gir oss. Det er dermed ikke sagt at den er henlagt, for det blir aldri en slik sak, sier John Rune Lunder, leder for Fellesoperativ enhet i Østfold.

Spørsmål til justisminsteren

– Dette overrasker meg veldig. Søk etter et menneske skal ikke stoppe på grunn av en pengesum. Jeg reagerer sterkt på at det finnes en sum som skal sette en stopper for et søk. For familien til Håkon Andersen må det være en forferdelig situasjon å være i, sier stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp).

Leirstein har selv fulgt saken tett, da han vokste opp med Håkon Andersen på Ekholt.

Vi bor i Norge, verdens rikeste land. Det overrasker meg at det er slik

– Det er fantastisk at så mange stiller opp for å lete etter ham, men at søket skal avhenge av familiens ressurser, mener jeg er feil. Dette burde gjøres i samråd med politiet, som i det minste burde fungere som kyndig veiledere, presiserer han.

Derfor valgte Leirstein i går å sende et skriftlig spørsmål til justisministeren.

LES OGSÅ: - Kan ikke gi opp å finne broren min

LES OGSÅ: Broren: - Jeg tror ikke at han lever

– Vi bor i Norge, verdens rikeste land. Det overrasker meg at det er slik, sier Richard.

– Politiets teori er at sønnen vår ligger der ute i skogen, ihjelfrosset. Jeg stusser veldig på det at de tror det, men likevel ikke leter etter ham, sier Knut Andersen, Håkons far.

Hører ingenting

Midt oppe i sorgen har Richard Andersen blitt «tvunget» til å også lede og koordinere søk etter broren sin. Private team er ofte ved Budalsvika og leter etter 38-åringen. Men ifølge Richard Andersen er ikke politiet interessert i hvordan dette går.

– Vi hører ingenting. De er verken interessert i om vi finner noe eller å vite hvor vi har søkt. Det er hele tiden vi som må ringe og mase, hadde vi ikke gjort det hadde vi ikke fått vite noe, sier han.
Han mener at myndighetene burde stille langt mer opp enn det de har vist seg å gjøre.

- Ber ikke om mye

– Jeg føler ikke det er mye vi ber om. Litt hjelp for å vite at det vi holder på meg ikke er riv ruskende galt, litt veiledning og et søk da vi mente dette var hensiktsmessig. Vi kunne stått for søkene selv, slik vi gjør i dag, men hjelp til å gjøre dette proft hadde vært ønskelig, sier Richard Andersen. De to månedene uten sønnen og broren har vært lange og tunge. Familien har måttet feire jul, nyttårsaften og bursdagen til Håkon, uten at han selv har vært til stede. 38-åringen var dessuten flere ganger i uken på middag hos foreldrene. Nå står stolen tom.

De er verken interessert i om vi finner noe eller å vite hvor vi har søkt

– Det er forferdelig tungt. Vi er helt lammet og klarer ikke få fred. Det er det første vi tenker på når vi står opp og det siste før vi legger oss, sier Åse Andersen.

Høye tall

Statistikk fra Kripos for de siste 20 årene, viser at 20 mennesker fra Østfold fortsatt har status som savnet. I Norge er tallet 475 ved årsskiftet. Tallene for Østfold viser at de 20 er fire kvinner og 16 menn. Åtte av disse er under 18 år. I Follo politidistrikt er tallet 34, seks kvinner og 28 menn. 28 av de 34 savnede er under 18 år.

På denne Facebook-gruppen kan du følge søkene etter Håkon Andersen.