Gå til sidens hovedinnhold

Nytt middel kan ta knekken på skjeggkre

Artikkelen er over 2 år gammel

Småkrypet er ikke farlig, likevel har mange en frykt for det lille insektet som har invadert norske hjem de siste årene.

Skjeggkre lar seg bekjempe, og nye metoder gir grunn til optimisme, ifølge eksperter. Flere fagmiljøer advarer nå mot å la frykten for det lille insektet ta overhånd.

– Det er selvfølgelig utrivelig å få skjeggkre i huset, og mange sliter psykisk etter å ha oppdaget dem. Men som skadedyr betraktet er de ikke blant de mest alvorlige inntrengerne, sier Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i rådgivningsfirmaet Mycoteam i en pressemelding.

Han var nylig gjest i podcast-sendingen Takstnytt, der bransjeorganisasjonen tar opp aktuelle temaer rundt takst. Han mener det er viktig å ta opp kampen dersom boligen blir invadert av skjeggkre.

– Skjeggkre er altetende, små støvsugere, og i menyen inngår også papir og cellulose. På den måten kan de gjøre stor skade på for eksempel, tapet, bøker, bilder og malerier.

Siden skjeggkre først ble rapportert i 2013, har antall innmeldte tilfeller økt svært raskt. Insektet antas å ha kommet med post- og varesendinger fra den andre siden av kloden.

Men har du fryktet å få skjeggkre i hus kan du nå puste lettet ut, for alt tyder på at den nye behandlingen fjerner problemet.

Nylig ble de første rammede skjeggkre-boligene behandlet, og resultatene har gitt fagfolk tro på at problemet kan reduseres snarlig, skriver Tryg Forsikring i en pressemelding.

Spiser forgiftet åte

Bekjempelsesmetoden er et resultat av et forskningsprosjekt ledet av Folkehelseinstituttet og Norsk Hussopp Forsikring, og åtepreparatet er godkjent av Miljødirektoratet.

Forgiftet åte i form av små dråper legges ut, skjeggkreene vil spise middelet, og dø i løpet av kort tid. Og selv om det vil være noen få individer som overlever, vil bestanden etter seks til tolv uker være så liten at det ikke oppleves som et problem.

– Samtidig som spredningsfaren fra en liten skjeggkrebestand er lav, er dette gode nyheter for skadedyrbransjen og resten av samfunnet, sier fagsjef Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring.

Giftstoffet skal være ufarlig for mennesker, men i husholdninger med små barn og dyr vil en trå varsomt frem, og gjerne ta sone for sone i boligen, slik at man hele tiden har frisoner i øvrige rom.

– Behandlingen tar nå knekken på nær 90 prosent i en bolig i løpet av få uker. Det er et formidabelt gjennombrudd etter å ha famlet i blinde i årevis med et problem som har spredt seg over hele landet, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring.

I boligomsetningen har skjeggkre blitt et tema som stadig oftere dukker opp. I praksis kan det også være komplisert å definere hva slags konsekvenser oppdagelsen av skadedyret skal få.

Uviss verdi-effekt

Skal man selge en bolig, og en takstmann blir gjort kjent med at det er skjeggkre i en bolig skal dette fremgå av takst-rapporten.

- Men det er vanskelig å fastsette hvilken betydning det har for markedsverdien på boligen, sier advokat Daniel Helgesen i Norsk takst.

Han mener kjøperne selv bør gjøre seg opp en mening om hvilken betydning de vil tillegge funn av skjeggkre.

– Ved en tvist i ettertid er sannsynligvis kostnaden for bekjempelse av skjeggkre det mest konkrete og tydelige man kan forholde seg til. Siden det ikke er noen garanti for full bekjempelse, og reaksjonen på skjeggkre er svært subjektive, er beregningen av en eventuell verdiforringelse i stor grad skjønnsmessig, sier Helgesen.

Skjeggkre

  • Skjeggkre ble for alvor oppdaget i Norge i 2013 og antall tilfeller har deretter økt kraftig. Skadedyrene er ikke farlige, men kan oppleves som ubehagelig å ha i hus.
  • Skjeggkre har spredt seg over hele landet, flest tilfeller finner en i tettbebygde strøk og i byene.
  • Skjeggkre er lysskye og nattaktive, og kan lettest observeres når man skrur på lyset om morgenen.
  • Skjeggkre kommer gjerne inn i boligen via pappemballasje, pappesker, bygningsmaterialer og lignende. Det kan derfor være lurt å unngå å ta slike materialer inn i huset.

Kilde: Tryg Forsikring/Norsk Takst

 

Har du skjeggkre i boligen er det mye du selv kan gjøre for å begrense problemet:

  • Sett ut limfeller for å finne ut hvor de bor og for å redusere bestanden.
  • Støvsug ofte for å fjerne matrester og tilgang til mat.
  • Fjerne mulige gjemmesteder ved f.eks. å reparere gulvbelegg, løse fuger og tette langs lister.
  • Skjeggkre tåler tørrere forhold enn sølvkre. Likevel kan reduksjon av fuktige forhold i boligen hjelpe.

Kilde: Norsk Hussopp Forsikring

 

Kommentarer til denne saken