OBOS-prisene opp i Oslo – ned i landet

OPP OG NED: OBOS-prisen går litt opp i Oslo, men litt ned ellers i landet i september.

OPP OG NED: OBOS-prisen går litt opp i Oslo, men litt ned ellers i landet i september.

Prisene på OBOS-leiligheter i Oslo gikk opp 0,1 prosent i september. På landsbasis falt prisene med 0,3 prosent.

DEL

Kvadratmeterprisen for OBOS-boliger i hovedstadsområdet i september er nå på 68 788 kroner. En brukt OBOS-bolig i Oslo-området koster nå 6,3 prosent mer enn i september i fjor. Kvadratmeterprisen på landsbasis er 59 465 kroner. Det er 4,6 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

– De kraftige rentekuttene sammen med økt fleksibilitetskvote i boliglånsforskriften, har bidratt til at boligmarkedet har utviklet seg sterkere enn mange fryktet da koronautbruddet satte inn. Aktiviteten i bruktboligmarkedet var høyere enn normalt i sommer, en trend som har fortsatt. Omsetninger i september var 26 prosent høyere enn gjennomsnittet for denne måneden i årene 2016-2019, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en pressemelding.

I OBOS er man lite glad for Finanstilsynets forslag om å stramme inn lånemulighetene. Finanstilsynet ønsker å stramme inn boliglånsforskriften ved å redusere den samlede lånegrensen fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt. I tillegg blir det foreslått å halvere den såkalte fleksibilitetskvoten hvor bankene kan avvike fra utlånsnormen for et visst antall kunder – fra 10 prosent (åtte prosent i Oslo) til fem prosent fra 1. januar 2021.

I OBOS mener man det vil være usosialt og bidra til at det blir enda vanskeligere for dem som er svakest stilt å komme inn på boligmarkedet.

– Samtidig er det dårlig timing å stramme inn i en situasjon med stor usikkerhet om hvordan norsk økonomi vil utvikle seg framover, er kommentaren fra OBOS-ledelsen.

– En forventning om strengere låneregler kan føre til at flere ønsker å låne og kjøpe bolig denne høsten. Samtidig vil aktiviteten og prisene kunne utvikle seg svakere neste år. Dette vil raskt slå ut i lavere nybygging. Det vil i neste omgang kunne gi en sterkere prisoppgang, advarer sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.