Elbilsalget kraftig opp

Vokser: Salget av elbiler øker. I september var nær en tredel av alle nysolgte biler elbiler.

Vokser: Salget av elbiler øker. I september var nær en tredel av alle nysolgte biler elbiler.

Artikkelen er over 2 år gammel

Nye septembertall viser kraftig vekst i elbilsalget, med en oppgang på 33 prosent fra nyttår. Elbilene utgjør hele 29 prosent av nybilsalget i september, og utslippstallene har aldri vært lavere med en bestenotering på 71 g/km.

DEL

De høye salgstallene skaper samtidig køer ved ladestasjonene og presset øker for en raskere utbygging, påpeker Norsk Elbilforening i en pressemelding.

Salget av bensin- og dieselbiler gikk markant tilbake i september måned med et fall på 25 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Det samlede salget av bensin- og dieselbiler hittil i år går tilbake med henholdsvis 13 og 21 prosent.

Historisk lave utslipp

– Nedgangen bidrar til historisk lave utslipp. Dette går riktig vei. Vi vet at Tesla har levert ut ekstra mange biler denne måneden, men samtidig er det også flere som ser at tiden nå er moden for å skifte til elbil. Vi ser starten på et massemarked, men ligger fortsatt litt etter den nødvendige utviklingen for å nå målet om å bare selge nullutslippsbiler i 2025, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk Elbilforening.

– Det er bygget i underkant av 300 hurtigladere i landet hittil i år. Vi trenger tre ganger så mange for å ligge i forkant av problemene og for å ta unna for økende etterspørsel. Per i dag holder ikke utbyggingen tritt med elbilsalget, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.

Byene øker mest

Septembertallene viser at salget øker i hele landet, men at det går raskere i de store byene. Oslo har en kraftig økning i elbilsalget, og er nå oppe i en andel på 41 prosent, bare forbigått av Hordaland som har en andel på hele 44,7 prosent.

I rene tall er det i september solgt flest elbiler i Akershus (763), foran Oslo (737) og Hordaland (524). Det er også i bynære områder kampen om tilgang til lading er størst.

– I byene haster det å gi innbyggerne økt tilgang til gatelading, og det må opprettes en nasjonal støtteordning til utbygging av ladepunkter i borettslag. Det er ofte lange køer og mange om beinet på de offentlig tilgjengelige laderne og utbyggingstakten må økes over hele landet, sier Bu.

Tesla-salget vokser

Salget av Tesla øker kraftig i september. Tesla Model S og Model X topper nå salgsstatistikken og utgjør halvparten av alle nysolgte elbiler foran Volkswagen e-Golf og BMW i3.

Artikkeltags