Fire av ti bønder bruker aldri setebelte i traktoren

SETEBELTE: Arbeidstilsynet mener mange ulykker kunne vært unngått ved bruk av setebelte i traktor.

SETEBELTE: Arbeidstilsynet mener mange ulykker kunne vært unngått ved bruk av setebelte i traktor. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fire av 10 bønder oppgir at de aldri bruker setebelte i traktor når de kjører utenfor offentlig vei. Kun 17 prosent oppgir at de alltid bruker setebelte.

DEL

Dette viser en spørreundersøkelse som er utført blant 1000 bønder i oktober 2018. Undersøkelsen er gjennomført av Sentio Research for Arbeidstilsynet.

Bøndene oppgir at de vanligste årsakene til at de ikke bruker belte, er at det ikke anses som nødvendig, at det er dårlig vane og at det er snakk om korte avstander.

– Mange alvorlige ulykker og dødsulykker kunne vært unngått ved bruk av setebelte. En typisk ulykke skjer ved at fører blir kastet ut av traktorhytta og får traktoren over seg. Med setebelte ville de blitt mørbanket, men sannsynligvis reddet livet. Å bruke setebelte er viktig og enkel måte å hindre alvorlige ulykker. Her trengs det en holdningsendring, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim.

Det er krav om at traktorer alltid skal ha setebelte. Dette gjelder også eldre traktorer. I fire av ti tilsyn i 2017 fant Arbeidstilsynet at eldre traktorer fra før 1995 manglet setebelte.

Artikkeltags