Enorm økning i grensehandelen

ØKER: Nordmenns handel i utlandet bare øker, viser tall fra Virke.

ØKER: Nordmenns handel i utlandet bare øker, viser tall fra Virke.

Artikkelen er over 2 år gammel

Økningen det siste året er på hele 23,4 prosent.

DEL

Torsdag kom kvartalstallene fra Statistisk sentralbyrå. Tallene viser en enorm økning i grensehandelen det siste året.

De siste ni månedene, fra 4. kvartal i 2016 til og med 3. kvartal i 2017 har nordmenn grensehandlet for 15,8 milliarder kroner. Året før, for samme periode, var summen 12,3 milliarder kroner.

Ifølge hovedorganisasjonen Virke har grensehandelen vokst seks ganger sterkere enn handel i norske butikker det siste året.

De skriver videre at dersom all omsetningen fra grensehandel hadde funnet sted i Norge, ville effekten vært nesten 12.000 flere arbeidsplasser.

– Nå er virkelig grensen nådd, bokstavelig talt! Vi kan ikke sitte passivt og se på at det eksporteres tusenvis av arbeidsplasser og milliarder i skatte- og avgiftskroner til Sverige, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel.

Andersen forventer at økningen vil fortsette, fordi man i statsbudsjettet for 2018 har varslet en dramatisk økning av sjokolade- og sukkervareavgiften samt avgiften på alkoholfrie drikkevarer.

– Den kraftige økningen i grensehandelen er alarmerende. Dette er allerede før regjeringen har satt i kraft avgiftsøkninger på opp mot 83 prosent. Vi regner med å se en ytterligere økning i grensehandelen når de planlagte avgiftsendringene har trådd i kraft, men regjeringen ser ikke ut til at de engang vil erkjenne problemet, fortsetter Andersen.

Også antallet dagsturer til grensen øker mye. Det siste året har nordmenn reist på 8,4 millioner dagsturer. Det tilsvarer en økning på 14,2 prosent.

Artikkeltags