Inkassoeksplosjon i Rygge og Våler

GIR RÅD: Administrerende direktør i Lindorff, Siv Hjellegjerde Martinsen, oppfordrer alle som får problemer med betalingsanmerkninger til å ta kontakt med leverandører og inkassoselskaper.

GIR RÅD: Administrerende direktør i Lindorff, Siv Hjellegjerde Martinsen, oppfordrer alle som får problemer med betalingsanmerkninger til å ta kontakt med leverandører og inkassoselskaper. Foto:

Misligholdt gjeld har skutt i været i både Rygge og Våler kommune det siste året. Ifølge inkassobyrået Lindorff hadde husstandene i Rygge til sammen 161 millioner kroner i misligholdt gjeld ved utgangen av første kvartal, mens tallene for Våler viser 62 millioner kroner.

DEL

De ferske tallene viser en økning i misligholdt gjeld på hele 98 prosent siden i fjor i Rygge, og 25 prosent i Våler, ifølge Lindorff.

Til sammen var det 865 personer i Rygge kommune som stod registrert med en eller flere betalingsanmerkninger ved utgangen av første kvartal, og 365 personer i Våler. Prosentandelen av befolkningen i Rygge har økt med 5,1 prosent fra samme periode i fjor, mens prosentandelen av befolkningen i Våler har en økning på 3,7. Det viser tall fra Experian hentet inn av Lindorff.

Normalt følger misligholdet i Norge den generelle gjeldsutviklingen. En forklaring på økt misligholdt gjeld, til tross for kun én mindre endring i personer med betalingsanmerkning, kan derfor være at det generelle gjeldsnivået i samfunnet øker.

På landsbasis er til sammenligning 260.054 personer nå registrert med betalingsanmerkning, eller 5,7 prosent.

Skylder 202.600 kroner hver

Hver av de 865 personene med betalingsanmerkning i Rygge svarer nå i gjennomsnitt for en anmerket gjeld på 186.500 kroner, mens personene i Våler svarer i gjennomsnitt for en anmerket gjeld på 202.600 kroner.

Alt i alt var det registrert 4.683 betalingsanmerkninger i Rygge ved utgangen av første kvartal, en økning på 20,6 prosent fra samme tid i fjor. I Våler var det registrert 1.946 betalingsanmerkninger, hvilket tilsvarer en økning på 12 prosent fra samme tid i fjor.

Synes bedre i små kommuner

– Vi ser at enkeltkommuner har mange innbyggere med betalingsanmerkning. Det er samtidig viktig å huske at dette ofte er kommuner med få innbyggere der virkningen av én person til som får anmerkning synes bedre i statistikken enn i større kommuner, sier administrerende direktør Siv Hjellegjerde Martinsen i Lindorff.

Hun oppfordrer alle som får problemer til å ta kontakt med leverandører og inkassoselskaper for å forklare saken.

– De man skylder penger til er ofte positive til å finne en løsning, for eksempel i form av betalingsutsettelse, nedbetalingsavtale eller mulighet for å returnere en vare, sier hun.

Betal de små kravene først

Hjellegjerde Martinsen har et konkret råd til dem som opplever at problemene tårner seg opp.

– Betal de små kravene først, slik at du slipper å få gebyrer på dem. Det verste du gjør er å sende regningene og andre henvendelser fra kreditorer og inkassoselskaper rett til papirgjenvinning. Når det da en dag oppstår trekk direkte av lønnen, er beløpet mye høyere enn nødvendig, avslutter Lindorff-sjefen.

Artikkeltags