Sa nei til e-skatt på ubebygde tomter

– Vi er veldig glade for at det ikke blir innført eiendomsskatt på ubebygde tomter som den vi eier her på Nøkkeland på Kambo, sier administrerende direktør Per Olav Busch i Vansjø Boligbyggelag.

– Vi er veldig glade for at det ikke blir innført eiendomsskatt på ubebygde tomter som den vi eier her på Nøkkeland på Kambo, sier administrerende direktør Per Olav Busch i Vansjø Boligbyggelag. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Alle som eier ubebygde tomter i Moss har grunn til å glede seg: De slipper å betale eiendomsskatt.

DEL

Det er klart etter at styringsflertallet (Ap, SV, Rødt og Georg Fiane, uavhengig) gjorde politisk salto i bystyret mandag kveld. Mens de i formannskapet gikk inn for å innføre eskatt på ubebygde nærings og boligtomter, landet de på nei til dette i bystyret.

- Dette var en hyggelig nyhet, sier administrerende direktør Per Olav Busch i Vansjø Boligbyggelag.

Boligbyggelaget eier tre ubebygde tomter, to på Kambo og én på Høyden. I tillegg eier flere av borettslagene til boligbyggelaget ubebygde tomter.

- Vi har fryktet at det ville bli innført e-skatt på ubebygde tomter i Moss. Konsekvensen for oss ville ha blitt ekstrautgifter for boligbyggelaget. For noen av borettslagene våre kunne det ha betydd mulig økning i de månedlige fellesutgiftene. Vi er veldig glade for at dette ikke ble noe av, legger Busch til.

I bystyret mandag foreslo Fred Iversen (Ap) først at saken skulle utsettes. Begrunnelsen var at han mente konsekvensene av eskatt på ubebygde tomter ikke var tilstrekkelig godt utredet. Men utsettelsesforslaget ble nedstemt.

Les også: Ap-garanti mot økt eiendomsskatt i Moss

På kammerset

Etter et gruppemøte på kammerset foreslo Tomas Colin Archer (Ap) at fritaket for e-skatt på ubebygde tomter skulle oppheves, men at det skulle innføres egne regler for Moss kommune som skal regulere praksisen.

- Dette vil bety at vi kan ilegge eskatt om vi vil på ubebygde tomter, men at vi også kan la være, forklarte Archer.

Det fikk Erlend Wiborg (Frp) til å tenne på alle plugger:
- Jeg har opplevd mange spesielle kompromisser, men jeg kan ikke se lovligheten i et slikt forslag. Vi kan ikke vedta noe som ingen vet hva vil bety! De som eier ubebygde tomter må ha rett til å kunne planlegge økonomien sin og vite om de må betale eskatt eller ei.

Tage Pettersen (H) støttet Wiborg:
- Hvis dette forslaget går igjennom, varsler jeg allerede nå at vi vil sende lovlighetsklage.

Les også: Rabalder om e-skatt og nye kutt i Moss

Snudde

Etter Pettersens innlegg valgte Ap å gjøre helomvending:
- Dette blir for mye vås! Ap støtter i stedet Hs forslag, sa Archer.

H og Frps fellesforslag gikk ut på å si nei til eiendomsskatt på ubebygde tomter:
- Bakgrunnen er at vi frykter at en slik skatt kan føre til ulikebehandling, forklarer Pettersen til Moss Avis.

Pettersen trekker fram næringsaksen mellom E6 og Våler som et eksempel:
- Der legger grunneiere og investorer ned millioner av kroner for å ferdiggjøre næringsarealene for salg. Samtidig har fylkesmannen, fylkeskommunen og Statens vegvesen lagt ned innsigelser mot bygging i deler av områdene. Det betyr at det blir opparbeidet tomter som ikke kan bebygges. Da er det ikke riktig at eierne skal betale e-skatt for tomtene.

Les også: Myter om eiendomsskatt

Artikkeltags