Ordfører Øyvind Riise Jenssen og Larvik opplever eventyrlig vekst

Larvik er inne i en voldsom vekst – Vi har klart å samle hele byen rundt felles mål. Vi er blitt stolte av byen vår, sier leder i Larvik By AS, Petter Vatne som snart vil få bygget ut deler av den gamle fergekaia i indre havn til et opplevelsessted for fisk og sjømat.

Larvik er inne i en voldsom vekst – Vi har klart å samle hele byen rundt felles mål. Vi er blitt stolte av byen vår, sier leder i Larvik By AS, Petter Vatne som snart vil få bygget ut deler av den gamle fergekaia i indre havn til et opplevelsessted for fisk og sjømat.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

For 10 år siden var Larvik preget av fraflytting, tomme lokaler, krangling og jantelov. Nå bobler det i hele Larvik, og byen deler mer enn gjerne suksessoppskriften med andre. Ordfører Øyvind Riise Jenssen (H) er den som tillegges den største æren for at Larvik har gått fra å leve en bakgårdstilværelse til å bli en by innbyggerne er stolte av.

DEL

Siden startskuddet for “Branding Larvik” gikk 9. oktober 2003, har hele byen vært trukket med i en sammenhengende dugnad. I fjor kulminerte det med tidenes byforvandling da innbyggerne på 48 timer omskapte hele den gamle fergekaia i indre havn til å bli et fantastisk parkområde med grønne plener, sandvolleyballbaner, stupetårn og serveringssteder.
– Jeg fikk ideen etter å ha sett et amerikansk TV-program om ekstreme makeover, sier ordfører Jenssen som smilende tenker tilbake på årets St.Hans-feiring da 10.000 mennesker samlet seg i indre havn.

Fra uro til enighet

Jenssen mener befolkningens egen deltakelse og stolthet for Larvik har vært helt avgjørende for den transformasjonen byen har gjennomgått. Kombinert med en profesjonell dansk prosessledelse, politisk vilje til å gjøre noe sammen for byen og faste forutsigbare rammer for næringslivet, klarte man å skape en felles forståelse for et felles mål.
– Vi var best i Norge på uendelige omkamper og politisk uforutsigbarhet. Vi endret oss. Vi var nødt til det. Det var forutsetningen for at næringslivet kunne våge å investere, sier Jenssen.
Prosjektkostnadene kom bare på beskjedne 2,5 millioner kroner.
– Holdningene avgjorde. Vi fikk et produkt vi kunne selge, og det har vi gjort, sier Jenssen.

Treschow

Larvik hadde ikke vært Larvik uten Treschow-familien. Og ekteparet Mille Marie Treschow og Stein Erik Hagen har da også gitt sine bidrag i form av bygging av det gedigne spahotellet Farris Bad. Ekteparet ga også gratis tomt samt 30 millioner i gave til for byggingen av et nytt kulturhus til 210 millioner kroner.
Sammen med fylkeskommunen har Larvik skaffet seg nok en storstue: En idrettshall med 4000 tilskuerplasser.

Optimisme

I sentrumsforeningen Larvik By AS koser Petter Vatne seg. Han ble ansatt som leder for fire år siden, og mener det har vært en avgjørende forutsetning for at livet i sentrumsgatene er kommet tilbake.
– Vi har gjennomført en rekke aktiviteter for å trekke folk til byen. Vi har hatt skirenn, olabilløp, Idol-konserter, hage og plantedager, sykkelløp og masse mer. Det må skje noe i sentrum, og for at man skal få det til, må man ha pådrivere på heltid ellers går det ikke, sier Petter Vatne som har røtter i Moss.

Sammen

I Larvik samarbeider sentrumsforeningen med kjøpesenteret Nordbyen litt nord for sentrum. Og mens kjedebutikkene dominerer på kjøpesenteret, er det spesialbutikkene som har inntatt sentrum.
– Da kjedebutikkene flyttet ut, sto unge etablerere klare til å overta, sier Petter Vatne som selv skal dra i gang nye ting på den nå frigjorte fergekaia.

Nytt liv

Her planlegges fiskeutsalg, akvarium fiskebasar, grillmuligheter for folk flest, fiskerestaurant mm.
Hit skal barnehager og SFO bli invitert for å lære godt kosthold og for å få minnerike opplevelser.
– Jeg tror opplevelser er like viktig som å drive selve butikken, sier Petter Vatne som opplever en oppbakking uten like for sine nye ideer.
– Det ville ikke skjedd for 10 år siden. Da ville folk ha sagt at dette ikke går, og at det har vi prøvd før. Nå er stemningen i Larvik snudd. Vi er stolte av byen vår, og vi vil så gjerne at folk skal reise hit og oppleve nettopp det, sier Petter Vatne.
I Larvik bobler det fortsatt med nye store investeringsplaner. Nytt hotell og nytt kjøpesenter i sentrum kommer. Det skal bygges en storstilt sjøpark med boliger. Og snart kommer IKEA – om ikke fylket sier nei da.

Artikkeltags