Om blinklys, rundkjøringer og hensyn

Av
DEL

LESERBREV Nylig opplevde jeg feil bruk av blinklys i rundkjøringene ved både Bajazzo og Bredsand. Det var like før en kollisjon i det ene tilfellet.

Bilene det gjaldt blinket til venstre før rundkjøringen og så til høyre halvveis inn i rundkjøringen for så å kjøre ut deres andre utkjøring, altså rett frem. Dette skaper åpenbart misforståelser siden dette ikke er måten man viser riktige tegn i rundkjøringer.

Bilene skulle aldri blinket til venstre, men når de faktisk gjorde det burde de enten ha: a) kjørt til og ut av deres tredje utkjøring, b) kjørt til og ut av deres fjerde utkjøring eller c) tatt en ekstra runde i rundkjøringen.

Er man usikker på bruk av blinklys i rundkjøringer, så burde man heller holde seg til kun å blinke seg til høyre ut av rundkjøringen og droppe bruk av venstre blinklys før rundkjøringen.

Jeg viser til sitat fra Statens Vegvesen sine nettsider om bruk av blinklys i rundkjøring. Bruk av blinklys: Som generell huskeregel skal du gi tegn i god tid før du svinger eller endrer av kjøretøyets plassering i kjørefelt, men ikke slik at det kan oppstå misforståelser.

  • Skal du til høyre ved første avkjøring, gis tegn til høyre i god tid før du kjører inn i rundkjøringen og beholder blinklyset på til du har kjørt ut av den.
  • Skal du rett fram i en rundkjøring, blinker du til høyre når du er på høyde med siste utkjøring før du kjører ut. Behold blinklyset på til du er ute av rundkjøringen.
  • Skal du ut til venstre for der du kjører inn, kan det i enkelte tilfeller være nyttig for andre trafikanter at du gir tegn til venstre før du kjører inn i rundkjøringen. Inne i rundkjøringen endrer du til å blinke til høyre når du er på høyde med siste utkjøring før du kjører ut. Behold blinklyset på til du er ute av rundkjøringen.»

Jeg håper vi alle kan følge reglene godt for å unngå misforståelser og kollisjoner. Det skaper også vesentlig bedre trafikkflyt hvis vi alle kan vise tidlige og gode tegn til hverandre. I en trafikktung by med mange rundkjøringer som Moss trenger vi gode trafikanter som alle er enige om reglene i trafikken!

Kilde (sist oppdatert 10.09.20): https://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/langs-veien/trafikkregler/kjoring-i-rundkjoringerSkriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.