Det har i det siste vært et par artikler om ferdsel på isen i Mossesundet. Jeg har vært turskøyter siden 2007, og var en av de som hadde stor glede av å skøyte på den fine isen på Mossesundet sist helg. Vi har fulgt med på Mossesundet mange uker, og registrert endringene i isforholdene. Is er som naturen ellers, den er bare trygg i den grad vi som bruker den er trygge og vet hvordan vi skal ferdes der.

Vi har tre stikkord for vår ferdsel på isen: Kjennskap. Redskap. Selskap.

Kjennskap: Det gjelder å ha kjennskap til is, evne å lese den, og sjekke den. Dette gjelder sjøis i særdeleshet som kan endres mye fra dag til dag, påvirket av temperatur, strømmer og vind. Og selvsagt påvirket av skip/isbryter som lager råk.

Redskap: Viktig å ha utstyr til å sjekke isen (isstaver) og utstyr til å hjelpe seg ved uhell (ispigger, kasteline mv.).

Selskap: Gå sammen med folk, det er alltid tryggest.

Jeg kjenner ikke alle som skøytet på Mossesundet i helgen. Jeg vet at den gruppa som jeg selv var en del av gikk på is som både var sjekket dagen før, og som ble sjekket underveis. Den nye isen som hadde lagt seg i midtre del av Mossesundet var ca. 12-13 cm tjukk på Jeløysiden. Det er bra tykkels,e selv for sjøis. Vi hadde god avstand til råken som «Emil» lagde. Mitt inntrykk er at turskøytere flest er svært opptatt av sikkerhet.

Vårt motto «det finnes ikke trygg is, bare trygge skøytere». Vi sier aldri at «isen er trygg». Trygghet er basert på at måten vi ferdes på er trygg, jf. kjennskap, redskap, selskap.

Når man ser ferdsel på isen fra fastlandet (Røysåsen, Sjøhagen osv), så ser det trolig farligere ut enn det er. Man ser skipsråken, åpent vann noen steder, den nye blanke isen osv. Vi som er på isen har dette på nært hold, hvor det er lettere å bedømme isforholdene i de områdene vi faktisk vurderer å ferdes.

Vi er heldige i Moss som både har Vansjø-isen og, noen ganger, Mossesundet.


LES OGSÅ: