Gå til sidens hovedinnhold

Omstridte kunstverk: For meg er det egentlig revnende likegyldig om dette er god eller dårlig kunst

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Innlegg angående smilefjesene på Sjøbadet har vært en gjenganger i avisen i sommer, noen positive, mange negative. Selv hadde jeg et innlegg i midten av juli hvor jeg også etterlyste et svar fra kultursjefen, Daniella van Dijk-Wenneberg. Dette svaret venter jeg fortsatt på. Flere har etterlyst dette utvalget hun har annonsert, som bl.a. skal se på kunsten i det offentlige rom. Mitt spørsmål gjaldt om dette ville ha noen innvirkning på realiseringen av smilefjesene.

I mellomtiden har det dukket opp flere momenter i saken. For det første kan Thomas Colin Archer berolige oss med at det kunstnerisk- /estetiske aspektet ved installasjonen er seriøst behandlet på et møte i kultur og oppvekst i 2017 da det fikk sin godkjenning. Akkurat dette møtet skulle jeg gjerne sett et referat fra, hvilke fagpersoner var involvert, og særlig interessant hadde det vært å se vurderingen i forhold til plasseringen på Sjøbadet. Men ellers har vi også fått høre at Moss skal lanseres som «Smilets by».

Moss Avis har et større oppslag 25. juli hvor de presenterer en historie det visstnok er til å smile av. Hvis man ikke er blant de mange som er imot de 1,5 meter høye hodene da, stadig ifølge avisen. Og historien er altså hvordan Tage og gjengen klarte å forlede Riksantikvaren til å svi av 140 000kr på rekordtid til marinarkeologiske undersøkelser slik at prosjektet kunne realiseres. Ifølge Riksantikvaren noe som er helt unormalt at de gjør.

Kunstgruppen tok «en spansk en» ved å hevde at kunstverket var viktig for at Moss skulle kunne befeste merkelappen Smilets by som det sto i avisen. Begrepet Smilets by har visstnok vært nevnt to ganger i avisen de siste 15 årene, så det var altså ikke akkurat noe å befeste! Snakk om å være freidige, og man gjør seg jo tanker om hvilke dører som åpner seg i statsforvaltningen når man er tidligere ordfører og sittende stortingsrepresentant! Jeg syns faktisk ikke dette er bra. Og det gjør det selvfølgelig enda vanskeligere for kommunen å vurdere gavens plassering på nytt.

Men ellers har diskusjonen dreid seg mye om hva som er god og dårlig kunst, og om det fins objektive kriterier. Akkurat denne delen av debatten har jeg holdt meg unna pga manglende kompetanse, men konstaterer at Kim Brandstrup argumenterer godt for at slike kriterier finnes.

Jeg syns imidlertid det er synd hvis dette skal bli en diskusjon om Bruce Naigles er bra nok for Moss eller ikke. Jeg har nøyd meg med å si at denne installasjonen er påtrengende i sitt uttrykk med de sterkt pregede, og til dels karikerte, ansiktene (dette mener jeg er rimelig objektivt), i tillegg skal de belyses med spoter på høye master. Kunstverket vil slå imot en om man vil eller ikke. Man må forholde seg til det. Og jeg, og mange med meg, ønsker ikke det når vi står på Sjøbadet for å se solnedgangen en ettermiddag i februar, eller tar et bad tidlig om morgenen i juli.

For meg er det egentlig revnende likegyldig om dette er god eller dårlig kunst, om ansiktene uttrykker det ene eller det andre, det er den svært iøynefallende plasseringen og ødeleggelsen av en ikonisk utsikt fra en bystrand som gleder mange mennesker, jeg reagerer så sterkt på.

Til slutt er det jo en skjebnens ironi at det nylanserte slagordet «Smilets by» skal vise seg å henge uløselig sammen med et omstridt kunstverk! For egen del har jeg heldigvis aldri hatt tro på slagord!

LES OGSÅ:

Om "hodene" som det er meningen skal stå i vannet på Sjøbadet...

Glisene på Sjøbadet: – Deres heslighet minner om fasaden av en spøkelsesbane på tivoliet.

Sjøbadet: En etterlysning

Uten tittel!

Sterkt teatertablå på Sjøbadet

Gode nok for resten av verden, men ikke Moss?

Mossinger er positive: – Moss kan bli «Smilets by»

Flytt smilefjesene til Nesparken

– Det er bra folk blir forbanna

Underlig at ulike kunstuttrykk skal kunne bekle en sjøside som Sjøbadet

Plassering av minnesmerket over krigsseilerne

Jobber videre med smilefjes: – Dette må vi bare klare

En by full av skulpturskatter

– Jeg tror ikke det finnes noe som heter finkultur og folkedyp når det gjelder kunst

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.