Hver dag kommer det både skoleelver og andre brukere til gården for å tilbringe dagen sammen med dyr og veiledere. Gården er tilrettelagt for å ta i mot personer med ulike behov, og de ansatte opplever at flere har stor nytte av tiltaket. Moss kommune har tatt "inn på tunet" inn i planleggingen i kommunen og ønsker å benytte slike tilbud til innbyggerne i Moss og Våler kommune.

–«Inn på tunet» er tilrettelagte og kvalitetssikrede velferdstjenester på aktive gårdsbruk. Tjenestene skal gi mestring, utvikling og trivsel. Aktivitetene er knyttet opp til gården, livet og arbeidet der, sier daglig leder Linda Tegneby.

– Vi tar i mot elever som kanskje trenger en dag i uken med alternativ skole, og får tilbakemelding om at elevene får mindre fravær og ofte er mer positive til skolehverdagen de andre dagene hvor de er på skolen, sier Monette Kolvik Gustavsen (33).

Hun er barnevernspedagog og jobber på gården to dager i uken, det som driver henne i jobben er å se barn og unge som kan kjenne på mestring de før kanskje ikke har kjent på.

– Mange barn og unge kan kjenne på mye press i hverdagen, og det er ikke alle som passer inn i den vanlige skolehverdagen. Her får de prøve noe de aldri har prøvd før, og opplever å få det til, sier Gustavsen.

På gården er det mange muligheter, det er flere ulike dyr der brukerne får ta en del i det daglige stellet. De har et eget verksted der det er mulig å snekre og male, egen bålplass og flere ulike aktivitetstilbud.

– Noen kan være litt redde for dyr da de kommer, vi har derfor dyr i ulike størrelser og noen begynner med å hilse på kaninene før de etter hvert tør å hilse på hestene. Vi tar det alltid i deres tempo og det er aldri noe stress her, vi går ikke etter klokken. Bruker vi en time ekstra på å kose med kaninene så gjør vi det, sier Gustavsen.

Stor kapasitet

Daglig leder opplever at folk ikke helt vet om at tilbudet finnes, og ikke vet hvor de skal henvende seg.

– Jeg får stadig høre om foreldre som ønsker et slikt tilbud for barna sine, men aldri har hørt om oss før. Foreldrene må ta kontakt med kontaktpersonen på skolen for å bli henvist videre, de kan også ta direkte kontakt med oss så kan vi veilede dem, sier Tegneby.

De har et håp om å være til hjelp for så mange som mulig i kommunen, og at folk bruker tilbudet som de selv mener er sårt tiltrengt.

– Vi lever i en tid der psykisk helse blir snakket om mer enn noen gang, og vi vet at folk behøver oss, de må bare vite om at vi eksisterer. Vi ønsker oss flere inn på tunet, sier Tegneby.

Tilrettelagt

Inne på kjøkkenet står en voksen bruker med sin personlige assistent, til vanlig bor denne brukeren i et bofellesskap, men kommer hit noen dager i uken.

– I dag baker vi rundstykker, det er fint for brukeren å ha noe å gå til og kjenne på å være til nytte. Brukeren er alltid positiv i det vi skal sette oss i bilen å dra hit, sier assistenten.

En annen bruker kommer innom ukentlig og har fått på henger på rullestolen sin slik at det skal bli enklere å få med seg fôret til dyrene.

– Vi tilpasser tilbudet til hver enkelt, vi har flere forskjellige steder å gå inn og dyrene bor på ulike steder på gården. Dette fører til at vi kan for eksempel sette oss alene med en bruker å spise lunsj hvis dette er nødvendig for brukeren, sier Gustavsen.

Tegneby har jobbet med barn og unge i mange år, og har flere gode historier å fortelle. Hun opplever at mange unge blomstrer i det de kommer til gården.

– Det kan være ungdom som har falt utenfor, men som blir en ressurs her. Her om dagen fikk jeg en telefon fra en gutt som tidligere var her. Han hadde ikke vært på skolen på flere år før han kom hit, men møtte alltid opp til avtalt tid her. Nå i dag er han i full jobb, sier Tegneby.