Oppryddingen av plastpellets blir statlig aksjon

Moss Drift og Anlegg prøver å fjerne plastpellets som har skylt i land på strendene i distriktet.

Moss Drift og Anlegg prøver å fjerne plastpellets som har skylt i land på strendene i distriktet. Foto:

Kystverket skal lede arbeidet med å rydde strender for plastpellets i Oslofjordområdet og nedover Sørlandet, gjennom en statlig aksjon.

DEL

Det melder Kystverket selv i en pressemelding torsdag.

I Moss har det blitt funnet plastpellets på flere strender. Tidligere ut til at det var de berørte kommunene som ville få ansvaret for plastkulene.

Nå har det altså snudd, og med den statlige aksjonen innebærer at det er Kystverket, på vegne av staten, som organiserer håndteringen av en opprydningsaksjon. Kystverket beslutter dermed hvilke tiltak som skal iverksettes.

Rederiet Seatrans Ship Management, som eier skipet kulene stammer fra, stiller sine ressurser til disposisjon og bidrar til gjennomføring av tiltakene.

Kommunale og frivillige ressurser, styrt gjennom interkommunalt utvalg mot akutt forurensning IUA er essensielle bidragsytere for å løse utfordringen. Den statlige aksjonen trådde formelt i kraft ved midnatt natt til torsdag.

– Dette er en omfattende sak, og mange kommuner og aktører er involvert. At Kystverket nå koordinerer ressurser og innrapportering er den mest hensiktsmessige måten å løse dette på, sier beredskapsdirektør i Kystverket Hans-Petter Mortensholm.

Les også: Har trolig oppklart hvem som forårsaket utslippet

Kartlegger berørte områder

Siden kulene ble oppdaget i midten av mars har berørte kommuner og Oslofjorden Friluftsråd allerede gjort en stor innsats, men det er mye som gjenstår. Først skal det kartlegges hvor plastkulene er å finne.

Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning (IUA) i berørte områder er nå i gang med å innhente informasjon fra kommunene.

– Vi må vite hvor vi kan sette inn ressursene mest effektivt. Tidligere er det også blitt opprettet en innmeldingsløsning for å melde fra om funn av plastpellets. Vi kommer til å få tilgang til den informasjonen som ligger der, for å bidra til at vi kan få en oversikt over hvor vi skal aksjonere, sier Mortensholm.

Han sier også i pressemeldingen at man må være forberedt på at dette er en opprydningsaksjon som kan ta lang tid, og at kulene kan være vanskelig å finne.

Kystverket og Seatrans er godt i gang med samarbeidet, og ønsker begge å gå i gang med ryddingen så raskt som mulig.

Fordi området for hvor kulene kan ha havnet er veldig stort, er Kystverket også avhengige av at observasjoner som gjøres av publikum meldes inn.

Artikkeltags