Oss i nye Moss - Eva Nyhaug portrett
Pål Andreassen

Alle har en historie – jeg vil høre din

To kommuner blir til én. I serien «Oss i nye Moss» blir du litt ekstra kjent med noen av innbyggerne i den nye storkommunen. Dette er min historie. Nå vil jeg høre din.
Publisert

Navn: Eva Nyhaug, journalist og frontsjef i Moss Avis

Født: Januar 1975

Bor: Ekholt

I min familie abonnerte vi på fem aviser hver morgen. I tillegg var jeg et ekstremt nysgjerrig barn som elsket å fortelle historier. Det var derfor ikke så rart at jeg endte opp på journalisthøyskolen i Volda. Jeg har alltid vært en lesehest og litt skoleflink, men det var likevel et sjokk å begynne på journalisthøyskolen med noe jeg ikke mestret. Nesten alle i klassen min hadde avispraksis fra før. Etter det første året, fikk jeg heldigvis sommerjobb i Moss Dagblad. Det ble en bratt læringskurve, men da fikk jeg for alvor opp øynene for hvor heldige vi journalister er som kan være med å formidle andres historier og at vi faktisk kan være med å gjøre en forskjell.

Jeg var 33 år da moren min fikk kreft og døde i 2008. Hun fikk diagnosen på bursdagen min, 27. januar. Jeg har fremdeles et anstrengt forhold til den dagen. Hun døde åtte måneder etter at hun fikk diagnosen. Det er rart hvordan ett menneskes bortgang kan rokke ved en hel familie. Før hun døde var jeg eventyrlysten og uredd. Jeg dro et halvt år til Asia med bestevenninnen min som 20-åring, seilte over Atlanteren og gikk i demonstrasjonstog i Mexico mot behandlingen av indianerne i Chiapas. Tanken var å fortsette å være uredd og å si ja i stedet for nei til livet da hun døde, men det er lett å glemme. Nå er jeg snart 45 og innser at det er på tide å komme seg ut av komfortsonen.

Det viktigste valget jeg har tatt var da jeg uten å si noe til noen søkte meg til et skoleår på skoleskipet «Christian Radich». Jeg var 17 år og fikk grunnkurs sjøfartsfag, venner og opplevelser for livet. Jeg ble ikke sjømann, men det året formet meg som menneske og ga meg kunnskap jeg har tatt med meg videre. Nå har jeg vært ansatt i nesten 20 år i Moss Avis. Jeg har jobbet med alt fra kulturjournalistikk, anmeldelser, Ari og Märtha-bryllupet til å skrive historien til mossevietnameserne. Oss i nye Moss-prosjektet er et hjertebarn. Det er så mange bra mennesker rundt oss og mange havner aldri i avisa. Det har derfor vært en ære å få lov til å få et glimt inn i "vanlige" folks liv. Vi er alle viktige brikker i det store puslespillet.

Hvem vil du lese om? Tips oss her eller på eva.nyhaug@moss-avis.no

Artikkeltags