Studien ledes fra en forskningsgruppe ved Oslo universitetssykehus, i tett samarbeid med Sykehuset Østfold og Karolinska universitetssykehus i Stockholm. Nesten 2400 mor-barn par har deltatt, og en kvinne fra Østfold var den første som ble inkludert i studien.

PreventADALL (Preventing Atopic Dermatitis and Allergies in children) er en stor internasjonal studie som ble startet i 2014 for å undersøke om allergisk sykdom kan forebygges, og om det er faktorer tidlig i livet som kan påvirke risikoen for å utvikle allergiske sykdommer og andre folkesykdommer.

LES OGSÅ: Se hvor mange som er korona-innlagt på Kalnes nå

Redusert risiko

– Studien viste at introduksjon av peanøtt, melk, hvete og egg fra tre måneders alder reduserte risikoen for allergi for disse matvarene ved tre års alder fra 2,3 prosent til 1,1 prosent. På nasjonalt nivå tilsvarer dette at vel 1000 treåringer i Norge per år kan unngå allergi mot peanøtt, melk, egg og hvete dersom alle barn starter å smake vanlige matvarer fra de er 3 måneders alder, står det i nyhetsbrevet som deltakerne mottar.

Sykehuset Østfold har publisert en artikkel om PreventADALL-studien på nettsiden sin. Forsker Christine Monceyron Jonassen ved Sykehuset Østfold er medforfatter til en artikkel som er publisert i «The Lancet», ett av verdens mest prestisjetunge medisinske tidsskrift.

LES OGSÅ: Barneavdelingen på Kalnes fikk pengegave fra FAAL: – Dette blir helt fantastisk for de barna som er innlagt

Sutte på peanøttsmør

– Bakgrunnen for tidlig introduksjon av allergener og mat som kan føre til allergi ved å la babyen sutte på litt peanøttsmør eller andre matvarer på mors finger fra tre måneders alder, er at tarmsystemet er den beste måten å møte matallergener for å utvikle naturlig toleranse for disse matvarene, forklarer Monceyron Jonassen på nettsiden til Sykehuset Østfold.

Hun legger til at immunforsvaret takler allergener dersom de presenteres riktig, det vil si via matveien første gangen gjennom tidlig og gradvis tilvenning.

– Å eksponeres for slike allergener via luftveiene eller gjennom huden dersom hudbarrieren er redusert, kan lettere føre til utvikling av allergi, sier Monceyron Jonassen.