Gå til sidens hovedinnhold

Østfoldpolitikere: Bedre vilkår på jordene avhenger av bedre økonomi

Moss Avis har vært i kontakt med to stortingsrepresentanter og en stortingskandidat. Alle mener at landbruksnæringen trenger høyere inntekter for å bedre arbeidsforholdene utpå jordene.

For abonnenter

– Økonomien er det grunnleggende. Dersom lønnsomheten hadde vært høyere, ville det også vært enklere å rekruttere nordmenn og få de til å utvikle samme sett med ferdigheter som utenlandske sesongarbeidere, sier stortingskandidat Kjerstin Wøyen Funderud (Sp).

Funderud er stortingskandidat for Senterpartiet i Østfold og bor selv på gård i Våler. Hun påpeker at for å få nordmenn til å plukke bær, så trenger landbruksnæringen en generell økning i lønnsomhet.

Vålersokningen er opptatt av at man må gjøre det attraktivt for norske studenter og arbeidsledige å jobbe i landbruket. I tillegg mener hun at man må se nærmere på papirmøllene, og hva som kan gjøres for at saksbehandling skal gå så raskt som mulig uten unødvendige hindringer.

Les også

Mossebønder om skoleungdommer: – De er late og ubrukelige

Bøndene har hatt et vanskelig økonomisk år som følge av innreiserestriksjoner for utenlandske sesongarbeidere. På Pollestad gård jobber de utenlandske sesongarbeiderne dobbelt så effektivt, mens de innvandrende gårdsarbeiderne på Skallerød gård er tre ganger mer effektive enn de norske skoleelevene. Nå forteller politikerne hvordan de skal komme bøndene til unnsetning.

Moss Avis har gjennom en rekke saker satt fokus arbeidsforholdene til norske skoleungdommer i åkrene. Bøndene beskriver arbeidsmoralen til ungdommene som dårlig, mens ungdommene selv forteller om kritikkverdig opplæring, kommunikasjon, tilrettelegging for verneutstyr og organisering mer generelt.

Les også

LO kritisk til arbeidsforhold: – Bøndene tilrettelegger ikke med nok opplæring eller verneutstyr

Under Moss Avis sine samtaler med Pollestad og Skallerød gård kom det fram at de opplever å ikke bli lyttet til av politikerne. For å øke bøndenes inntektsgrunnlag forteller Kjerstin Wøyen Funderud at forbrukerne må innstille seg på å betale mer for maten, mens Stein Erik Lauvås (Ap) og Tage Pettersen (H) reagerer på de andre distribusjonsleddenes lønnsomhet.

Funderud mener at landbrukspolitikk er et komplisert tema som handler om import, prissetting og hvem som stikker av med overskuddet.

– Det ikke er noen tvil om hvem som stikker av med milliardene, men for å sikre bøndene mer lønnsomhet må forbrukerne innstille seg på å betale mer for maten, forteller hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Verdikjeden på dagsorden

Lauvås (Ap) er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Østfold, og mener i hovedsak at det er opp til jordbruksoppgjøret da han ble spurt om forbrukerne må ta regninga for en generell økning i landbruksnæringens lønnsomhet.

– Om bøndenes inntektsøkning skal gå utover forbrukerne skal vi overlate til innretningen på jordbruksoppgjøret, sier han.

Samtidig er stortingsrepresentanten opptatt av hvem som sitter igjen med overskuddet i matproduksjonens distribusjonskjeder.

– Vi må tørre å diskutere hvordan verdikjeden ser ut, og hvem som sitter igjen med hva til slutt. Det hjelper ikke å kutte matmomsen med 20 prosent hvis noen i distribusjonskjeden øker prisene sine med tilsvarende verdi, konstaterer Lauvås.

Han er også opptatt av matsikkerhet.

– Vi ønsker et større fokus på beredskap, og hva vi putter i kroppene våre i form av gjødsel og sprøytemidler, forteller Lauvås.

Økte råvarepriser provoserer

Tage Pettersen er mossing og stortingsrepresentant for Høyre i Østfold. Han er opptatt av at bøndenes inntektsgrunnlag kan økes gjennom at forbrukerne betaler mer, og at bønder sitter igjen med lite i forhold til hva forbrukerne betaler i andre enden.

Høyre-toppen forteller at han ble provosert i møte med Rygges Bondelag.

– Den ene dagen leser jeg i Moss Avis at Orkla kommer til å øke prisene sine på grunn av økte råvarekostnader. Jeg ble provosert da jeg satt i møte med Rygges Bondelag den neste dagen, og bøndene fortalte at de ikke fikk en ekstra krone, forteller Pettersen.

Les også

Advarer om prissjokk for norske dagligvarekunder

Han sier at det enten må være noen som ikke farer med hele sannheten eller mangler kompetanse.

– Bøndene er gode på å holde en samlet front, men utfordringen ligger i dagligvarekjedenes og næringsmiddelprodusentenes maktkonsentrasjon, legger stortingsrepresentanten til.

Når det gjelder løsninger på de konkrete utfordringene pandemien har innebåret for bøndene, så påpeker Pettersen at endringer i innreiserestriksjoner vil bedre utgangspunktet til bøndene.

– Mange av utfordringene knyttet til bøndenes økonomiske vanskeligheter vil løses når de utenlandske sesongarbeiderne kommer tilbake neste sesong, sier Pettersen.

Kommentarer til denne saken