Til tross for at jeg er født og oppvokst på Sørvestlandet med dets mange fjell, fjorder og fossefall - var det i Moss jeg lærte å bli glad i naturen.

Når jeg er på reise, og noen spør om hvordan det er å bo i Moss, svarer jeg at det beste med byen er nærhet til flotte strender og turstier.

En nyvunnet favoritt er Mosseskogen som også jeg bor nært til.

Området er rikt og full av historie. I tillegg er omgivelsene en perfekt kombinasjon av vann, fjord, fjell og skog.

Det er rett og slett en fantastisk kystlinje som ligger fredelig og uskjemmet til rett under Mosseskogen og Molbekktjernet.

Det foregår samtidig en heftig utbygging i Moss. Nærhet til sjø er så klart et godt salgsargument for utbyggerne. Det unike med Mosseskogen er den lange kystlinjen som er uberørt av hyttetomter, boliger og andre hindringer.

Tilgang for folk flest med andre ord.

Men man må ikke ta lange båtturen opp langs kysten for å se at veier til vannet er mangelvare i Oslofjorden. Spørsmålet er bare - hvor lenge kan vi regne med at Mosseskogen blir unntaket fra regelen?

Tidligere lå også Kulpe mer eller mindre isolert til. I fjor fant vi og barna noe vi kalte en "uoppdaget" strand like bak Kambo båtforening. Dette stedet blir nå erstattet med et splitter nytt boliganlegg.

På sør-siden har også panoramiske Røysåsen fått boliger nokså tett oppå seg. Små grep, men litt etter litt kan skogen bli knasket opp bit for bit.

Per nå er Mosseskogen definert i kommunens arealplan som naturområde. Men det er en viss risiko for at et politisk flertall kan endre på dette i fremtiden.

Det vil være et vanvittig tap av en grønn lunge som er hyppig brukt av barnefamilier, syklister, joggere, firbente og mer.

Et bedre og mer varig vern må til. Det er rett og slett for mye historie og natur innenfor disse skogstiene.

Med kraftig befolkningsvekst er det viktig å holde på attraktiviteten ved byen. På Jeløy er flere områder varig fredet via landskapsvern. Men i det lange løp kan man ikke forvente at alle skal farte over til øya for å gå på tur.

Om en 10-15 år håper jeg fortsatt å kunne gi et positivt svar når noen spør meg om hva som er det beste med Moss.

"Den nære tilgangen til vannet".