Slik minnes mossingene Åsleik Engmark (51)

Åsleik Engmark var ofte å se på scenen i Parkteatret. Her fra åpningen av Nonstop-festivalen i 2011.

Åsleik Engmark var ofte å se på scenen i Parkteatret. Her fra åpningen av Nonstop-festivalen i 2011. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Komikeren og skuespilleren gikk bort søndag kveld.

DEL

Søndag døde komikeren og skuespilleren Åsleik Engmark (51) brått. Han var bosatt på Nesodden og etterlot seg samboer og tre barn.

Engmark hedres av et knippe kjente personligheter fra kulturlivet i Moss. Nobel-regissør Per-Olav Sørensen la mandag ettermiddag ut følgende melding på sin Facebook-side, signert Sørensen, Håkon Sæther, Morten Heiberg, Geir Meum Olsen, Petter Fosse og alle andre i Parkteatret.

Slik lyder meldingen:

«Vår kjære Åsleik Engmark er gått bort.

Beskjeden om at vår venn Åsleik er borte gjorde denne dagen mørk som natta. Så vi får prøve å konsentrere oss om lyset han spredde både hos oss på Parkteatret, til mossinger, og til hele Norge.

Ingen kunne improvisere som Åsleik, tre ord fra publikum og han hadde allerede laget en sang med 7 vers - på rim. Med sluttpoeng som fikk salen til å falle av stolene. Med en musikalitet få kunne matche, og med sin egen «Åsleikske» stemme som hadde gjort ham til en signatur som bare var «Åsleik".

For hundre tusener av nordmenn er Åsleik stemmen til "Timon» i Løvenes Konge, eller «Woody» i Toy Story, fantastiske "Mike

Wazowski" i Monsterbedriften, eller «Knerten» hvor han også hadde regi. For andre er Åsleik han i «Løvebakken», Severin Suveren i «Fjellvettreglene», eller rett og slett han som steppet inn på kort varsel i «Skal vi danse», vant hele greia og gjennom sitt Chaplin-nummer tok den konkurransen til et nytt nivå av dans, spilleglede, presisjon og fortellerkunst.

Hos oss på Parkteatret i Moss var han regissør, skuespiller, konferansier og tekstforfatter. Han lagde show hos oss, han kom med show til oss, han steppet inn på kort varsel når vi trengte det, og alltid med samme resultat. Han fikk menneskene i salen til å le, til å glemme den grå hverdagen noen minutter.

Åsleik var smart, ja på mange områder lynende intelligent. Han var morsom, direkte, nådeløs, begavet, lyttende eller støyende, idérik, hardtarbeidende, modig, energisk, sjarmerende….men mest av alt var han bare så ekstremt begavet. Han kunne så uendelig mye.

Takk for alle fantastiske stunder Åsleik. På denne svarte dagen velger vi å huske alt det lyset du ga.»

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken