– Kortet gjelder bare i tre år og mange har ikke tenkt på det siden før pandemien. Mange tusen sitter med ugyldige kort. Bestill det nå hvis du trenger det i påsken.

Slik lyder Heidi Tofterå Slettemoens oppfordring.

Som kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, understreker hun i en pressemelding at det er de reisende som selv må passe på at de har et gyldig helsetrygdkort.

– Da begynner du å få dårlig tid hvis du skal utenlands i påsken. Sjekk kortet ditt i dag, hvis du snart skal på tur i Europa, EØS eller Sveits, sier hun.

Dette brukes kortet til

– Kortet er et bevis på at du har rett på samme behandling som innbyggerne i landet du er på reise i, forklarer Slettemoen.

Helsedirektoratet utsteder kortet til alle som er medlem av folketrygden i Norge og er statsborger enten her, i et annet EØS-land, eller i Sveits.

Bor du i Norge og skal på ferie i Norden trenger du ikke å vise helsetrygdkortet for å få medisinsk behandling, mens i Tyrkia og den tyrkiske delen av Kypros som ikke er med i EØS, gjelder ikke kortet i det hele tatt.

Erstatter ikke reiseforsikring

Frende skriver i pressemeldingen at selv om du har orden på helsetrygdkortet ditt, trenger man likevel reiseforsikring.

– Helsetrygdkortet dekker ikke behandlingen du får på privat sykehus eller hos privat lege. Det dekker heller ikke hjemtransport hvis du trenger det etter sykdom eller ulykke, sier Slettemoen.

Og dersom man reiser uten den rette forsikringen, kan det resultere i en lei millionsmell.

En fersk undersøkelse Norstat har utført på veien av Frende, viser at nesten én av fem nordmenn har reist uten reiseforsikring.