Gå til sidens hovedinnhold

– Litt vemodig, men også helt greit

Artikkelen er over 4 år gammel

Dagens navn: Trebarnsmor og politiker Irene Johansen (55) avslutter snart tilværelsen som stortingsrepresentant.

PSSST... Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det ble tre perioder. 12 år. Nå er det slutt for Irene Johansen, Arbeiderpartiveteranen på Østfoldbenken takker for følget og forlater politikkens øverste divisjon til fordel for Bane NOR. Det het Jernbaneverket da hun forlot arbeidsplassen.

– Jeg er ikke helt sikker på hva jeg skal gjøre, ler hun i påvente av neste avgang retning Oslo. Stedet er Moss stasjon, herfra har hun tatt buss for tog en rekke ganger i årenes løp.

Etter all sannsynlighet vil selskapet dra nytte av Johansens kontaktnett og politiske erfaring.

– Er vel ikke helt unaturlig å tro at det kan bli innen kommunikasjon eller det som heter samfunnskontakt.

Stortingsrepresentanten er et såkalt forsvarsbarn. Opprinnelig fra Valdres, men oppveksten i Evje i Aust-Agder ga henne tilstrekkelig dialekt så hun ikke uten videre kunne passere som mossing. Det er Moss og Østfold hun har representert på Løvebakken.

– Ikke alt har vært friksjonsfritt?

– Nei da, sier hun og tenker på da hun måtte være en del av sitt parti og stemme for at den militære aktiviteten på Rygge skulle nedlegges. Da blåste det og karakteristikkene var, mildt sagt, mangfoldige og til dels sterkt nedsettende.

Og hun innrømmer da også at det har vært tøffe tak knyttet til Rygge. Flyplassen har vært fast gjenganger på programmet i hele hennes tid som rikspolitiker.

– Men nå håper jeg nye eiere har det som trengs for å kunne gjenåpne flyplassen. Vi har hatt flere møter med dem, jeg er optimist på deres vegne.

Irene avviser bestemt diagnosen ryggradsløs og tykkhudet etter epoken som snart er historie.

– Jeg har vært lydhør og forsøkt å ta med meg manges utfordringer videre.

I sju år har hun vært en del av Stortingets finanskomité. Hun synes utsiktene for landet er gode.

– Jeg er optimist, det ser bra ut. Vi har overlevd både finans- og oljekriser. Og; vi skal vel være klare over at olja ikke varer evig og at vi er avhengige av en annen type vekst i fremtiden.

– Hva har du lært?

– Mye, ikke minst hvordan den politiske dynamikken fungerer. Jeg kan lokalt og statlig byråkrati og er fortsatt fascinert i samfunnsutfordringene. Det var jo derfor jeg lot meg engasjere i det politiske arbeidet, avslutter hun.

Fakta om Finanskomiteen

  • Finanskomiteen, en av Stortingets faste komiteer som behandler saker som hører under Finansdepartementets saksområde.
  • Under komiteen hører saker om økonomisk politikk, penge- og kredittpolitikk, finans- og kredittvesen, finansadministrasjon, rammetilskudd til kommuner og fylkeskommuner, skatter og avgifter til statskassen, toll, statsgaranti ved eksport mv., folketrygdens inntekter, inntektspolitikk (unntatt jordbruksavtalen) og regnskaps- og revisjonslovgivning.
  • Finanskomiteen gir foreløpig innstilling om statsbudsjettet og skal i denne også uttale seg om de retningslinjer for den økonomiske politikk som regjeringen har trukket opp i meldingen om nasjonalbudsjettet.
  • Komiteen skal videre samle budsjettinnstillingene fra de andre komiteene i to forelegg til Stortinget, og skal, når Stortinget har gjort seg ferdig med behandlingen av bevilgningene for kommende budsjettår, legge fram et samlet budsjettoppgjør.

Kilde: SNL

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.